COVID-19 în MOLDOVA

Meteorologii nu mai au prenume pentru uragane, din cauza numărului mare al acestora

Meteorologii nu mai au prenume pentru uragane, din cauza numărului mare al acestora

Numărul furtunilor tropicale formate în Oceanul Atlantic a fost atît de mare în acest an încît Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care le denumeşte, este pe punctul de a rămîne fără prenume, pentru a doua oară în istorie, relatează AFP, citat de Agerpres.

Începînd din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au fost denumite conform unor liste întocmite de Centrul pentru Uragane din Statele Unite şi apoi de un comitet internaţional al OMM.

Iniţial, listele includeau doar prenume feminine. În 1979, au fost introduse prenume masculine, iar în prezent acestea alternează cu prenume feminine. Şase liste de 21 de nume sînt utilizate prin rotaţie.


”Ar fi derutant să existe mai mult de un ciclon tropical în acelaşi an cu litera T”, de exemplu, a declarat pentru AFP un purtător de cuvînt al OMM.

Anul acesta, sezonul furtunilor tropicale formate în Oceanul Atlantic, care se încheie la data de 30 noiembrie, a fost atît de activ încît agenţia ONU va rămîne în curînd fără prenume şi va trebui să recurgă la literele alfabetului grecesc – Alpha, Beta, Gamma, Delta şi aşa mai departe.

După cum a explicat OMM, Centrul pentru Uragane din Statele Unite a avertizat luni asupra a nu mai puţin de cinci cicloane existente deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971: Paulette, René, Sally, Teddy şi Vicky, acesta din urmă fiind penultimul nume de pe listă, înainte de Teddy.

Potrivit OMM, o zonă cu presiune scăzută s-a format în apropiere de Capul Verde şi are şanse de 50% să formeze un ciclon în următoarele 48 de ore.

Cicloanele au început să fie numite în urmă cu mai mulţi ani pentru a uşura identificarea lor în mesajele de avertizare. Experţii au considerat că numele erau mult mai uşor de reţinut în comparaţie cu vechile moduri complicate de identificare după latitudine şi longitudine.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load