TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Metalul care a ajuns mai scump decît aurul, în ultimele săptămîni

Metalul care a ajuns mai scump decît aurul, în ultimele săptămîni

Cotaţia paladiului a crescut mai rapid decît a altor metale preţioase, ajungînd să fie considerat mai prețios decît aurul. La aproximativ 2.500 de dolari (1.922 de lire sterline), o uncie de paladiu este mai scumpă decît aurul, iar prețul nu va scădea prea curînd, sînt de părere specialiștii, potrivit BBC.

Paladiul, un metal alb strălucitor, face parte din același grup ca platina, alături de ruteniu, rodiu, osmiu și iridiu. Majoritatea paladiului din lume provine din Rusia și Africa de Sud. Cea mai mare parte este extrasă ca produs secundar în mineritul altor metale, de obicei platină și nichel.


Paladiul se folosește în componența convertoarelor catalitice - o parte a sistemului de evacuare a mașinii, care controlează emisiile.

Paladiul este utilizată în aceste dispozitive care transformă gazele toxice, cum ar fi monoxidul de carbon și dioxidul de azot, în azot mai puțin dăunător, dioxid de carbon și vapori de apă. De asemenea este utilizat, într-o măsură mult mai mică, în electronică, stomatologie și confecționarea de bijuterii.

În urma creșterii prețului paladiului s-au înregistrat tot mai multe furturi ale convertoarelor, în întreaga lume. Poliția metropolitană din Londra a declarat că numărul furturilor din primele șase luni ale anului 2019 a crescut cu peste 70% față de întreg anul ​​2018.

Pe scurt, cererea pentru paladiu depășește oferta. Cantitatea de metal produsă în 2019 este prevăzută să fie sub cererea globală pentru al optulea an consecutiv. Ca un produs secundar de extracție a platinei și a nichelului, minerii au mai puțină flexibilitate pentru a crește producția de paladiu, ca răspuns la creșterea prețurilor.

Între timp, cererea pentru paladiu de la producătorii de automobile a crescut brusc din mai multe motive. În întreaga lume guvernele, în special cel chinez, au înăsprit reglementările pentru a combate poluarea aerului produsă de vehiculele pe benzină.

În același timp, scandalul emisiilor (Dieselgate) din Europa a avut un impact asupra prețului acestui metal. Consumatorii au început să renunțe la mașinile diesel, care folosesc mai ales platina în convertoarele lor catalitice, și cumpără vehicule pe benzină, care folosesc paladiu.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load