TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Merkel promite un parteneriat strîns cu Londra după victoria lui Johnson în alegeri

Merkel promite un parteneriat strîns cu Londra după victoria lui Johnson în alegeri

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat vineri dorinţa de a exista un ''parteneriat strîns'' cu Londra după ''victoria clară'' a Partidului Conservator, condus de Boris Johnson, în alegerile parlamentare desfăşurate joi în Regatul Unit, transmit Reuters, DPA şi AFP.

''Felicitări, Boris Johnson, pentru victoria ta răsunătoare! Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru cooperarea solidă şi prietenia dintre ţările noastre'', indică o declaraţie pe Twitter a şefei executivului german.

La rîndul său, ministrul de externe german Heiko Maas a spus că ţara sa doreşte ca parteneriatul cu Londra să rămînă strîns şi după Brexit, atît pe plan economic, cît şi în domeniul politicii externe şi al securităţii.

Maas, membru al Partidului Social-Democrat (SPD), care participă alături de conservatori la guvernare, a apreciat de asemenea că britanicii vor avea dreptul de a reveni la un moment dat în interiorul blocului comunitar dacă vor dori acest lucru.

''Porţile Uniunii Europene rămîn evident deschise Marii Britanii'', a dat asigurări Heiko Maas, care a adăugat însă că pe termen scurt Boris Johnson ''are un mandat clar pentru a gestiona cu bine Brexitul''.

Potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate vineri dimineaţă, în urma scrutinului desfăşurat joi Partidul Conservator a obţinut 364 de mandate (în creştere cu 48 faţă de cele deţinute pînă acum) dintre cele 650 în Camera Comunelor, cu mult peste cele 203 de locuri ale Partidul Laburist, care a pierdut 59 de mandate.

Urmează în ordine Partidul Naţional Scoţian (SNP) cu 48 de mandate, Partidul Liberal-Democrat cu 11 mandate, Partidul Democratic Unionist nord-irlandez cu opt mandate, Sinn Fein şapte mandate, Plaid Cymru patru mandate, SDLP două mandate şi Verzii un mandat.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load