X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

McGregor: "Casa Albă încearcă să-și păstreze imaginea"

12 mai. 14:00   Război în Ucraina
2385

Colonelul pensionar, fostul consilier al ministrului american al Apărării, Douglas McGregor, într-un articol pentru publicația American Conservative, a spus că președintele Joe Biden are un plan de a începe un război între NATO și Rusia. Pentru a-l pune în aplicare, șeful statului intenționează să folosească ajutorul unei țări europene, spune McGregor.

Colonelul armatei americane a dezvăluit planul lui Biden de a declanșa un război între NATO și Rusia și a recunoscut că președintele îl va pune în aplicare cu ajutorul Poloniei. Invazia acesteia în Ucraina de Vest ar putea fi folosită drept pretext pentru începerea conflictului, a menționat McGregor.

"Potrivit informațiilor neconfirmate de la Varșovia, Statul Major polonez a fost instruit să elaboreze în secret un plan de intervenție în conflict și de cucerire a vestul Ucrainei", a spus Douglas McGregor.

Fostul consilier a explicat că Washingtonul nu a contat pe succesele armatei ruse în timpul operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei. Potrivit lui, ajutorul SUA pentru Ucraina nu a avut efectul așteptat, chiar și cu noi livrări de arme, de aceea Casa Albă încearcă să-și salveze imaginea.

McGregor a adăugat că Kievul, care se află sub controlul SUA, va da consimțămîntul pentru intervenția Poloniei. Permisiunea Ucrainei este necesară pentru a legitima operațiunile militare de această scară. În același timp, Washingtonul intenționează să transforme posibilele conflicte dintre trupele ruse și poloneze în avantajul său.


Administrația Biden speră că, confruntarea va duce la convocarea Consiliului NATO și la aplicarea celui de-al cincilea articol al Tratatului Atlanticului de Nord privind principiile apărării colective.

La sfîrșitul lunii martie, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că nu-și dorește un război "terestru sau nuclear" cu Rusia. Cu toate acestea, el a avertizat că, dacă Rusia va folosi arme chimice în Ucraina, va urma un "răspuns substanțial" din partea Washingtonului.

"Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să mă implic într-un război terestru sau nuclear cu Rusia", a spus Joe Biden.

La rîndul său, reprezentantul Casei Albe, Jen Psaki, a menționat că războiul cu Rusia nu este în interesul Washingtonului și al intereselor cetățenilor americani. Potrivit acesteia, autoritățile țării propun tregerea Moscovei la răspundere, sprijină eforturile în cadrul sistemului internațional și oferă asistență ucrainenilor și autorităților ucrainene în domeniul militar și de securitate.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune Al-Arabia, a evaluat probabilitatea unui război între Rusia și NATO. În opinia sa, țara nu este în război cu Alianța. Cu toate acestea, NATO crede altfel și crede că Rusia a început conflictul cu ea.

"Nu ne considerăm într-o stare de război cu NATO, deoarece acesta ar fi un pas care ar spori riscurile unui război nuclear", a spus Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe a reamintit că o serie de politicieni europeni, inclusiv reprezentanți ai Marii Britanii, Statelor Unite, Poloniei, Germaniei și Franței, precum și șeful diplomației europene, Josep Borrel, au declarat că președintele rus Vladimir "Putin trebuie să piardă, Rusia trebuie învinsă". La rîndul său, șeful Roscosmos, Dmitrii Rogozin, a menționat că Rusia va distruge țările NATO în 30 de minute în cazul unui război nuclear.

În plus, Lavrov a acuzat NATO că poartă un război proxy cu Rusia prin intermediul Ucrainei. Prin furnizarea de arme Kievului, Alianța "în esență, intră într-un război cu Rusia". Asistență militară pentru Ucraina servește drept "un alt exemplu de incorectitudine a americanilor în ceea ce privește dreptul internațional".

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав