COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7297

Mass-media: Întîlnirea dintre Erdogan și Biden în cadrul summitului NATO poate dura pînă la o oră și jumătate

14 iun. 17:00   În lume
969 0

Discuțiile mult așteptate dintre președinții Turciei și SUA, Recep Tayyip Erdogan și Joe Biden, la Bruxelles pot dura pînă la o oră și jumătate. După cum a anunțat luni NTV, anume asupra acestor negocieri este concentrată atenția experților turci și a publicului.

Aceasta va fi prima întîlnire a liderilor într-un format față în față. Se așteaptă ca aceasta să înceapă la sfîrșitul programului summit-ului NATO în jurul orei 18:00 (coincide cu ora Moscovei). Erdogan a sosit la summit și în prezent poartă discuții cu liderii altor state europene.

În special, el s-a întîlnit deja cu președintele francez Emmanuel Macron. Înainte de negocierile directe, ei s-au salutat destul de călduros pe unul dintre coridoarele zonei de vîrf, atingîndu-și antebrațele ca de obicei, așa cum prevede normele anti-covid. De asemenea, a avut loc întâlnirea între Erdogan și premierul britanic Boris Johnson, pe care l-a salutat cu o strîngere de mînă tradițională. În acest moment, a început discuția cu cancelarul german Angela Merkel. Potrivit observatorilor turci, aceste contacte vor ajuta liderului turc să pregătească mai bine strategia de discuție cu președintele SUA.

Discuțiile cu Biden, pe care Ankara le așteaptă încă din iarnă, au menirea de a deschide o nouă pagină în relațiile vizibil răcite dintre cele două țări. În republică, ele sînt caracterizate printr-o singură expresie - "de importanță critică". După cum a declarat însuși Erdogan, "să lăsm la o parte subiectele care otrăvesc relațiile bilaterale și să ne gîndim la pași pentru a merge mai departe". În caz contrar, în opinia sa, țările vor avea doar practici agresive de dialog și sancțiuni care aduc doar daune.

În timpul întîlnirii cu Biden, Erdogan intenționează să ridice problema achiziției de către Ankara a sistemelor ruse de apărare aeriană S-400, pentru care țara este supusă unor sancțiuni și este exclusă din programul de luptă F-35. El își va exprima încă o dată nemulțumirea față de sprijinul continuu din partea Statelor Unite pentru grupurile kurde recunoscute ca teroriste în Turcia și susținătorii lui Fethullah Gulen, care locuiesc în SUA, care sînt acuzați că au încercat o lovitură de stat în 2016. Părțile vor discuta, de asemenea, despre Siria și Libia - regiuni în care Ankara încearcă să-și consolideze influența și să-și realizeze propriile interese, inclusiv cele economice.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽