Criza energetică stiri: 791
Preşedintele stiri: 3236
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Martorul opririi zborului Ryanair de către autoritățile din Belarus a fugit în Polonia

9 dec. 2021,, 09:30   Război în Ucraina
1941

Fostul controlor de trafic aerian al Aeroportului din Minsk, care i-a spus pilotului Ryanair să facă o aterizare de urgență la Minsk din cauza unei amenințări cu bombă, a plecat împreună cu migranții în Polonia.

Fostul controlor de trafic aerian le-a spus anchetatorilor polonezi că aterizarea forțată a cursei Ryanair la Minsk în mai 2021 cu jurnalistul de opoziție Roman Protasevici la bord a fost o operațiune specială a serviciilor de inteligență din Belarus. Acest lucru a fost relatat de The New York Times, citînd surse din cadrul serviciilor de informații europene.

Se menționează că fostul controlor de trafic aerian al aeroportului din Minsk a fugit în Polonia împreună cu migranții din Orientul Mijlociu. El a oferit anchetatorilor polonezi dovezi detaliate ale faptului că avionul a aterizat la Minsk de pe urma unei false amenințări cu bombă la bord, în cadrul unei operațiuni speciale de reținere a jurnalistului de opoziție Roman Protasevici.

Potrivit mărturiei sale, atunci în camera de control se afla un ofițer KGB din Belarus, care „în momentul decisiv a preluat gestiunea serviciului de control al traficului aerian”. După aceea, acesta a ținut legătura cu cineva și l-a informat telefonic despre tot ce se întîmplă cu avionul.

De asemenea, se raportează că numele controlorului de trafic aerian este Oleg Galegov, un bărbat de etnie georgiană căsătorit cu o cetățeană a Belarusului. În ziua incidentului, el a fost cel care l-a informat pe pilotul avionului că la bord ar fi o bombă și că ar trebui să aterizeze la Minsk din motive de securitate.


Vă reamintim că în luna mai a acestui an autoritățile din Belarus au forțat un avion de pasageri Ryanair, care se îndrepta de la Atena la Vilnius, să aterizeze de urgență pe aeroportul din Minsk, informîndu-l despre o bombă la bordul lui. După aterizare a fost reținut Roman Protasevici, fondator al canalului-Telegram NEXTA, declarat drept extremist în republică.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав