Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mark Zaharov: despre teatru și alte lucruri

17 oct. 2018,, 08:10   Externe
2161 0

Renumitul regizor sovietic și rus Mark Zaharov a împlinit 85 de ani. El este directorul artistic al celebrului teatru „Lenkom” și este cunoscut de publicul larg în calitate de regizor al unor asemenea filme precum: „Formula Dragostei”, „Obîcnovennoie ciudo”, „Aventurile baronului Münchhausen”, „Uciderea Dragonului” și multe altele.

În ajunul aniversării sale, revista de Internet „Teatral” a publicat un interviu cu remarcabilul regizor. Conversaţia a fost numai despre teatru și artă, ci şi despre multe alte lucruri importante.

Despre natura puterii

Celebritatea îl face pe orice om (indiferent dacă acesta este artist sau, să zicem, politician) să se mişte împotriva curentului. Iar dacă el nu face acest lucru, devine rapid un arogant și un despot. Despre aceasta e finalul în pelicula mea “Falstaff și prinţul de Galles”, deoarece acolo sus în cercurile guvernamentale, curentul este probabil mai mare și, de aceea, este foarte dificil să te menţii pe tron. Cînd analizați natura puterii, înțelegeți cum a apărut fascismul, pentru că grozăvia constă în faptul că Hitler a pus stăpînire pe voința și starea de spirit a poporului, majoritatea covîrșitoare a căruia îl sprijinea. Rezistența a fost, dar nesemnificativă. Inteligenţia înţelegea tragica lipsă de nădejde și fatalitatea unei astfel de lupte.

Poate oare teatrul să schimbe omul


Aşa, direct - nu. Dar un anumit efect asupra subconștientului teatrul poate avea, ca şi muzica. Oamenii merg la Conservator pentru a asculta muzica clasică. Dar ce dă acest lucru? Face ca creierul, conștiința, subconștientul să lucreze într-un anume fel, influenţînd benefic asupra omului. De asemenea, teatrul în cele mai bune manifestări ale sale îşi lasă amprenta în sufletul persoanei. Ce-i drept acest lucru nu se întîmplă imediat. Nu am văzut niciodată ca vreun om să iasă din sală și să spună: "Voi face ca în spectacol!"

Doar filmele pot produce un asemenea efect. Îmi amintesc cînd a fost lansat pe marile ecrane "Seliskaia uciteliniţa" cu Vera Mareţkaia, atunci mulți oameni s-au mutat cu traiul la sat, iar acolo au cunoscut o viață complet uimitoare, care nu semăna deloc cu cea de pe ecrane.

Este oare nevoie de remake-uri la filmele celebre

Mi s-a propus, dar mi-am dat seama imediat că nu se poate face asta. Remake-ul va ieşi, cu siguranţă, mai rău ca originalul, lumea va începe să compare și să spună: "Ce a mai rămas din Zaharov! Ce s-a ales din el! De tînăr era interesant, iar acum e în marasm".

La Studioul-atelier „Fomenko” activează regizorul Ivan Popovski. El a filmat ceva în baza filmului "Obîknovennoie ciudo" și m-a rugat să particip. Dar am refuzat: "Nu, pentru ce? Aceasta este o altă peliculă, sînt alte timpuri".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?