Marine Le Pen ar putea regreta o postare de-a ei pe Twitter

Marine Le Pen ar putea regreta o postare de-a ei pe Twitter

Lidera partidului francez de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN, fostul Front Naţional-FN), Marine Le Pen, a fost trimisă în faţa justiţiei pentru că a difuzat pe contul său de Twitter, în decembrie 2015, fotografii ale unor atrocităţi comise de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

O judecătoare de instrucţie din Nanterre, suburbie a Parisului, a emis o ordonanţă de trimitere a Marinei Le Pen în faţa tribunalului corecţional, în temeiul unui articol din codul penal francez care pedepseşte răspîndirea de mesaje violente susceptibile de a fi văzute de un minor, a precizat sursa. Pe 16 decembrie 2015, Marine Le Pen a difuzat pe reţeaua socială o serie de fotografii de propagandă ale SI, ca replică pentru jurnalistul Jean-Jacques Bourdin pe care îl acuza că a 'făcut o paralelă' între SI şi Frontul Naţional.

Sub fotografii, ea a scris: 'Daech (acronimul arab al Statului Islamic - n.red.), asta înseamnă!' Imaginile arătau un soldat sirian strivit de viu sub roţile unui TAB, un pilot iordanian ars de viu într-o cuşcă şi pe jurnalistul american James Foley, decapitat. Postarea acestor imagini violente la doar cîteva săptămîni după atentatele din 13 noiembrie de la Paris a provocat reacţii puternice de indignare. Justiţia a declanşat în aceeaşi zi două anchete vizîndu-i pe Marine Le Pen şi pe deputatul FN Gilbert Collard, care difuzase imagini smilare.

Collard a fost la rîndul său trimis în faţa tribunalului corecţional pentru aceeaşi infracţiune, la finele lui martie. În septembrie 2018, Marine Le Pen s-a arătat indignată de o expertiză judiciară solicitată în cadrul procedurii, acuzînd o 'metodă utilizată în regimurile totalitate' şi refuzînd să-i dea curs. Un astfel de examen este însă prevăzut de procedura penală în cazul acestui tip de infracţiuni. După ce ea a postat documentul care ordona expertiza, o nouă anchetă a fost deschisă, legea interzicînd publicarea unui act de procedură judiciară înaintea audierii. Pe 5 iunie, lidera RN a vorbit pe Twitter despre o 'persecuţie', denunţînd convocarea sa pentru a fi inculpată în această a doua anchetă.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load