Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Marele Bazin Artezian - lacul uriaș format sub deșertul Australiei

22 noi. 2020,, 20:00   Externe
10869 0

Australia este un tărîm fierbinte și inimaginabil de infertil, cel mai neprimitor dintre toate continentele locuite.

Însă, paradoxal, sub pămîntul arid se află una dintre cele mai mari surse de apă dulce din lume: un rezervor de apă prins între mai multe straturi de rocă impermeabilă și argilă.

Rezerva conține 65.000 de kilometri cubi de apă dulce. Spre comparație, cel mai mare lac din lume, Baikal, este de 2.7 ori mai mic decît Marele Bazin Artezian, așa cum este denumită rezerva de apă din Australia.

Potrivit datelor Ministerului australian al Agriculturii, Apelor și Mediului, bazinul are suprafața de 1.7 milioane de kilometri pătrați, peste o cincime din continentul australian, scrie Incredibilia.

Marele Bazin Artezian s-a format de-a lungul a milioane de ani, în Triasic, Jurasic și Cretacic, cînd o mare parte din ceea ce este astăzi Australia continentală se afla sub nivelul mării.


Cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă, acest bazin a început să se înalțe, iar în jurul lui s-a format o barieră care a împiedicat apa de ploaie să ajungă la ocean.

În schimb, apa s-a așezat și s-a scufundat în pămînt și a rămas prinsă în straturile de gresie situate la cîteva sure de metri adîncime. În timp, apa acumulată a devenit o vastă rezervă subterană.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?