Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Marea Britanie va reexamina eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech

21 ian. 2021,, 14:39   Externe
10138 0

Marea Britanie va reexamina în detaliu eficiențavaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNtech, ca urmare a unor semne de întrebare ridicate de experți israelieni, relatează miercuri agenția EFE.

Planul național de imunizare elaborat de guvernul britanic, care prevede vaccinarea masivă deocamdată cu vaccinurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca, este principala armă prin care acesta speră să stăvilească răspîndirea virusului, care în Marea Britanie s-a propagat mai accentuat din cauza unei noi mutații mai contagioase, transmite activenews.ro.

De aici rezultă și neliniștea generată de rezultatele unei analize elaborate de cercetători din Israel, țară care este foarte avansată în procesul de vaccinare a populației, pînă marți vaccinînd cu prima doză 2,2 milioane de persoane, dintre care 422.000 au primit și a doua doză. Cei mai mulți israelieni au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer/BioNTech, foarte puțini primind celălalt vaccin autorizat în această țară, cel produs de Moderna.

Conform datelor acestei analize, protecția oferită de vaccinul Pfizer/BioNTech după administrarea primei doze este semnificativ mai redusă, de 33%, față de estimarea inițială de 89% din studiile clinice.

Consilierul științific al guvernului britanic, Patrick Vallance, a admis miercuri la postul Sky News că ”în practica lumii reale lucrurile rareori sînt la fel de bune ca în timpul testelor”. Totuși, deși ”probabil (eficacitatea vaccinului) nu va fi la fel de ridicată în practică, nu cred că va fi atît de redusă cum sugerează aceste cifre” oferite de experții israelieni, a adăugat el.


Preocuparea guvernului de la Londra este generată mai ales de faptul că procentul ridicat al eficacității primei doze de vaccin Pfizer/BioNTech avut inițial în vedere a determinat autoritățile britanice să decidă administrarea celei de-a doua doze de vaccin după termenul de 21 de zile de la prima doză recomandat de producător, pentru a vaccina astfel cît mai multe persoane într-un timp cît mai scurt.

În Marea Britanie, campania de vaccinare a început pe 8 decembrie, cu vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

De la acea dată, numărul de contaminări zilnice a explodat – 20.964 de cazuri pe 11 decembrie, 55.761 pe 16 ianuarie 2021.

Mortalitatea s-a triplat (516 decese pe 11 decembrie, 1.564 pe 14 ianuarie 2021) depășind cu 27% rata observată în martie-aprilie 2020 (vîrf maxim – 1.224 pe 22 aprilie 2020), transmite SmartRadio, care prezintă și mai multe grafice.

Ieri s-au în Marea Britanie raportat 1.820 de morți zilnic din cauza Covid-19, potrivit ȘtiripeSurse. care citează de la News.ro o informație preluată de la AFP.

Aceste creșteri considerabile și simultane ale incidenței zilnice de contaminare și deces, după debutul campaniei de vaccinare, sînt foarte îngrijorătoare și confirmă faptul că autorizațiile de introducere pe piață pentru vaccinuri au fost premature, se afirmă în materialul citat de SmartRadio.

Pînă miercuri, 4,6 milioane de britanici au primit prima doză de vaccin.

În Franța, atît numărul de cazuri noi, cît și numărul de decese zilnice au rămas stabile în această perioadă și la un nivel mult mai mic (pe milion de locuitori) față de ​​țările care au avut o campanie de vaccinare puternică.

De la administrarea pe scară largă a vaccinului Pfizer, numărul infectărilor și al deceselor zilnice a crescut brusc în Israel și Marea Britanie, în timp ce, în rîndul francezilor, epidemia cunoscut o ușoară încetinire, mai transmite SmartRadio.

Recomandarea oricărui tratament sau vaccin trebuie să se bazeze pe o evaluare a raportului beneficiu / risc.

Argumentul civic (ne vaccinăm pentru a-i proteja pe ceilalți) este irelevant, deoarece este departe de a fi demonstrat că vaccinul este capabil să prevină sau să încetinească transmiterea virală. În stadiul actual al cunoștințelor, vaccinarea persoanelor în vîrstă, cu factori de risc (grupul pentru care un vaccin eficient și sigur ar putea fi util) nu a fost evaluată corespunzător, deoarece studiile refuză includerea acestora, informează ultima sursă citată preluînd informația de la France Soir, unde se află și grafice pe această temă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?