Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Marea Britanie se uită către Est, în prima sa revizuire a strategiei de politică externă după Brexit

17 mar. 2021,, 23:30   Externe
3223 0

Premierul Marii Britanii a dezvăluit planurile pe care le are în materie de politică externă după ieșirea țării din Uniunea Europeană. Schimbarea cea mai importantă observată de analiști este o mutare a interesului către Orientul îndepărtat, relatează Euronews.

Boris Johnson a vorbit în Parlament despre strategia revizuită a guvernului în materie de apărare, securitate și politică externă și a semnalat intenția regatului de a-și strînge legăturile și influența în regiunea indo-pacifică. A anunțat, totodată, o creștere a cheltuielilor în materie de apărare și, spre dezamăgirea celor care se împotrivesc armelor nucleare, o sporire a arsenalului nuclear al țării, o premieră după Războiul Rece, transmite digi24.ro.

Astfel, pentru luna viitoare, Boris Johnson a ales să facă în India prima sa vizită internațională de la încheierea perioadei de tranziție pentru Brexit. Ca parte a politicii sale de a muta interesul Marii Britanii către această regiune, Londra va cere statut de partener în Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). În partea a doua a anului, port-avionul „Regina Elisabeta” va fi trimis în regiune pentru prima sa desfășurare operațională.

Raportul guvernamental mai spune că pînă în 2030, „centrul de gravitate economic și geopolitic” se va muta către Est, spre regiunea indo-pacifică.

Relația cu Rusia și China


După modelul administrației americane, în Guvernul britanic se va înființa și un „centru pentru situații de urgență” care să răspundă crizelor viitoare, precum și un „centru pentru operațiuni antiteroriste”.

Strategia prevede investiții de 6,6 miliarde de lire sterline în următorii patru ani pentru cercetare și dezvoltare în domenii precum securitate cibernetică, tehnologii cuantice, rachete de mare viteză, dar și misiuni spațiale. De altfel, Londra vrea să devină „un actor semnificativ” în materie de spațiu printr-un nou Comandament spațial și dezvoltarea, pînă în 2022, a capacității de a lansa sateliți de pe teritoriul Regatului Unit.

Într-un editorial pe care Boris Johnson l-a scris în cotidianul „The Times” înainte de publicarea noii strategii de securitate, premierul dă asigurări că „obiectivul Marii Britanii pe plan global nu este acela de a afișa atitudini arogante sau stridente pe scena mondială”. Cheltuielile mari în materie de apărare, dar și în domeniul științei vor permite Marii Britanii să rămînă angajată pe scena internațională și să ajute lumea, arată Boris Johnson.

Rusia rămîne „cea mai acută amenințare la adresa securității noastre”, se mai spune în raportul guvernamental, care are 100 de pagini. Despre China, în schimb, se pomenește foarte puțin. Conștientă de provocările pe care le pune o Chină din ce în ce mai asertivă pe plan internațional, strategia britanică prevedere continuarea unei relații pozitive pe plan comercial și de investiții cu Beijingul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?