TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Marea Britanie: Castorii vor lupta cu inundațiile

Castorii vor fi reintroduşi în două zone din Marea Britanie care se bazează pe capacitatea lor inegalabilă de a construi baraje pentru a preveni inundaţiile.

Asociaţia National Trust, responsabilă cu protejarea patrimoniului istoric şi natural al Regatului Unit, a anunţat miercuri proiectul de a elibera castori euroasiatici în două regiuni din sudul Angliei anul viitor.

"Barajele construite de castori permit păstrarea apei în perioadele secetoase, ajută la reducerea inundaţiilor în aval şi îmbunătăţesc calitatea apei reţinînd nămolul", a declarat Ben Eardley, managerul proiectului.

Aceste rozătoare au dispărut din rîurile din Marea Britanie încă din secolul al XVI-lea, fiind vînate pentru blana, carnea şi glandele lor care produc o secreţie uleioasă mirositoare, castoreum, folosită pentru producerea aromelor alimentare.

Reintroducerea lor ar putea "contribui la creşterea rezistenţei peisajelor noastre la schimbările climatice şi la vremea extremă", a adăugat Eardley, care va supraveghea reintroducerea unui cuplu de castori la Holnicote, în apropierea Parcului Naţional Exmoor, în sud-estul Angliei.


Un alt cuplu de castori va fi eliberat la marginea Parcului Naţional South Down, în apropiere de coasta de sud a Angliei.

Toţi castorii vor fi reintroduşi în zone împădurite, unde experţii vor monitoriza schimbările din mediu ca urmare a prezenţei lor.

O parte din nordul Angliei a fost lovită de inundaţii în ultimele săptămîni, cu precipitaţii record, potrivit serviciilor meteorologice britanice. Printre factorii care favorizează inundaţiile se numără construcţiile pe cîmpuri inundabile sau întreţinerea deficitară a rîurilor.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load