Marea Britanie ar putea rămîne în UE, cu o condiție

Marea Britanie ar putea rămîne în UE, cu o condiție

Marea Britanie ar putea rămîne în Uniunea Europeană dacă planul premierului Theresa May privind Brexitul va fi respins de parlament, a anunţat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, scrie The Guardian.


Un astfel de deznodămînt ar „afecta enorm” relaţiile politicienilor cu votanţii şi reputaţia globală a Marii Britanii, a avertizat Hunt. „Dacă noi, clasa politică, nu vom livra Brexitul, acest lucru ar fi o încălcare fundamentală a încrederii între oameni şi politicieni şi cred că ar fi ceva ce am regreta timp de multe generaţii”, a afirmat el.


Hunt a precizat că dacă parlamentarii nu vor aproba acordul la care a ajuns May cu UE, acest lucru ar putea duce la anularea Brexitului.


„Dacă acest acord este respins, într-un final s-ar putea să nu ajungem la un alt tip de Brexit, ci la o paralizie a Brexitului. Iar acest lucru ar putea duce la anularea Brexitului”, a declarat Hunt.


„Cred că acest lucru ar încălca încrederea şi ar fi foarte rău pentru reputaţia Marii Britanii în afară”, a precizat ministrul.


Hunt a insistat că există o singură problemă care a dus la acest impas iar acest lucru este soluţia de rezervă privind Irlanda de Nord. Această soluţie implică rămînerea Marii Britanii în uniunea vamală a UE pe o perioadă nedeterminată pentru a se evita o graniţă strictă cu Irlanda.


El a declarat că s-ar putea trece peste impas dacă Marea Britanie ar primi asigurări oficiale din partea UE că soluţia de rezervă ar fi una temporară. „Theresa May a declarat că nu doreşte doar cuinte. Ea vrea ceva cu puteri legale”, a afirmat Hunt.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load