X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Marea Britanie a anunțat despre operațiunea secretă de spionaj a Rusiei în sprijinul lui Trump

15 iul. 2021,, 17:00   Externe
3546 7

Conducerea de vîrf a Rusiei a autorizat o operațiune secretă de spionaj, scopul căreia a fost susținerea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Despre acest lucru a anunțat joi, 15 iulie, ediția britanică The Guardian, cu referire la documentele care au ajuns la dispoziția sa ca urmare a scurgerii de documente.

După cum rezultă din materialele, care, potrivit The Guardian, sînt documente ale Kremlinului, în ianuarie 2016 la Moscova a avut loc o șdință închisă a Consiliului de Securitate (SB) al Rusiei. Pe lîngă președintele Vladimir Putin, la ședință au mai participat și Dmitri Medvedev, care deținea funcția de prim-ministru la acea vreme, ministrul de Externe Serghei Lavrov, ministrul Apărării Serghei Șoigu, directorul de atunci al Serviciului rus de Informații Externe (SVR) Mihail Fradkov, șeful FSB Alexandr Bortnikov și secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev .


Se remarcă faptul că, în timpul întîlnirii, liderului rus i-a fost prezentat un raport în care se menționa faptul că victoria lui Trump în alegerile prezidențiale ar putea aduce beneficii Moscovei. În același timp, Trump însuși a fost evaluat în raport ca fiind "o persoană instabilă din punct de vedere mental, impulsivă, dezechilibrată, cu un complex de inferioritate". De asemenea în text erau menționate "anumite evenimente" care au avut loc în timpul vizitelor lui Trump la Moscova și se indica că partea rusă are materiale compromițătoare sau potențial compromițătoare cu privire la politician.

Potrivit The Guardian, în urma ședinței, a fost semnat un plan interdepartamental de implicare în alegerile americane. În special, în el se conținea informații despre "punctele slabe" ale Statelor Unite care pot fi folosite în interesul Rusiei. Astfel, era vorba despre decalajul tot mai mare dintre forțele de stînga și de dreapta și sentimentele anti-establishment din țară. De asemenea, se intenționa folosirea mass-media și altor canale media pentru a introduce în societatea americană a așa-numitelor "viruși media", care trebuiau să contribuie la schimbarea conștiinței în masă a americanilor.

Potrivit unui alt document, după întîlnire, Putin a semnat un decret privind crearea unei noi comisii interdepartamentale secrete, din care au făcut parte Șoigu, Fradkov și Bortnikov. Fiecare dintre aceștia a fost însărcinat să monitorizeze activitatea ministerelor și serviciilor lor pentru a pune în aplicare sarcinile stabilite în planul adoptat la ședința Consiliului de Securitate. În special, Ministerul Apărării trebuia să adune și să sistematizeze informațiile necesare și să pregătească o echipă și instrumente pentru spargeea țintelor cibernetice americane "sensibile". SVR trebuia să adune informații suplimentare pentru a sprijini activitatea comisiei, FSB a fost însărcinat cu contrainformații. În același timp, șefii ministerelor au primit o săptămână pentru a pregăti propuneri concrete de implementare a acestor sarcini și pentru a le prezenta președintelui.


Potrivit The Guardian, experții, cărora publicația le-a arătat documentele primite, au spus că acestea par a fi originale. În același timp, purtătorul de cuvînt al Președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, ca răspuns la solicitarea ziarului britanic, a evaluat critic posibilitatea unei astfel de întîlniri secrete. La rîndul său, Trump nu a răspuns solicitării The Guardian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?