TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Maimuțele, mai deștepte decît credeam?

Maimuțele, mai deștepte decît credeam?

Stăpînești bine jocul „piatră, foarfecă, hîrtie"? Ei bine, s-ar putea ca cimpanzeii să te învingă la acest Joc. În mod surprinzător, cimpanzeii sînt capabili să învețe regulile jocului, într-un mod similar cu cel al copiilor.


Această descoperire sugerează că ultimul strămoș comun al oamenilor și al cimpanzeilor ar fi avut capacitatea de a gîndi complex, într-o manieră similară cu cea necesară pentru joc.


Știm deja că hîrtia bate piatra, piatra bate foarfeca, iar foarfeca bate hîrtia. Abilitatea de a învăța relații circulare poate fi cheia către rezolvarea de probleme complexe, sau către formarea unor rețele complexe de relații sociale.


Oamenii de știință au descoperit această abilitate a cimpanzeilor după ce au analizat șapte exemplare de vîrste și sexe diferite în cadrul unui studiu.


Mai exact, cercetătorii au pus cimpanzeii să se uite pe un ecran la două opțiuni disponibile pentru fiecare joc de piatră, foarfecă hîrtie. Iar dacă alegeau opțiunea cîștigătoare, primeau o bucată de măr și auzeau un clopoțel, dacă pierdeau, auzeau un sunet de eroare și nu primeau nimic.

Cimpanzeii știu să joace piatră, foarfecă, hîrtie


„Cimpanzeii au învățat prima oară secvența hîrtie-piatră, apoi pe cea de piatră-foarfecă, iar la final au învățat foarfecă-hîrtie. Era nevoie de 1,71 sesiuni pentru a învăța secvența hîrtie-piatră, de 3,14 sesiuni pentru piatră-foarfecă și de 14,29 sesiuni pentru foarfecă-hîrtie. Asta sugerează că cimpanzeii aveau dificultăți în a înțelege natura circulară a jocului", au declarat cercetătorii.


Odată ce au învățat perechile, cimpanzeii au început să joace piatră, foarfecă, hîrtie. După o medie de 307 sesiuni, cu trei sesiuni de cîte 12-15 minute pe zi, cinci din șapte cimpanzei înțeleseseră jocul, alegînd varianta corectă în cel puțin 90% din cazuri. Cel mai inteligent cimpanzeu a învățat jocul în doar 53 de zile.


Pentru a face o comparație, cercetătorii au învățat și 38 de copii cu vîrste cuprinse între trei și șase ani să joace piatră, foarfecă, hîrtie. Ulterior au comparat rezultatele și au ajuns la concluzia că cimpanzeii se descurcă aproximativ la fel de bine ca un copil de patru ani să învețe regulile unui joc.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load