X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

MAI, în proces de definitivare a mecanismului de asigurare a protecției temporare pentru persoanele strămutate

11 oct. 2022,, 17:30   Externe
2458 0

Războiul din Ucraina a generat fluxuri masive și spontane de persoane strămutate, care sînt nevoite să caute refugiu și protecție în țările din regiune. În Republica Moldova au intrat peste 600 mii persoane din Ucraina, dintre care, peste 9 mii persoane au solicitat azil. Este pentru prima dată în istoria țării, cînd într-un timp restrîns, a fost înregistrat un număr record de cereri de azil, ceea ce pune o presiune enormă pe sistemul național de azil.

O parte din persoanele strămutate își vor căuta un loc de muncă, beneficiind, astfel, de permis de ședere în scop de angajare. O altă parte de persoane strămutate, la expirarea termenului de ședere legală de 90 zile, în funcție de evoluția conflictului, ar putea solicita azil. Astfel, anticipăm că Republica Moldova se va confrunta cu un număr foarte mare de solicitanți de azil. În aceste circumstanțe, există riscul ca sistemul național de azil să nu poată procesa acest flux de persoane fără efecte adverse pentru funcționarea sa eficientă.

Cel mai acceptabil mecanism de legalizare a șederii pe teritoriul Republicii Moldova, a persoanelor strămutate din Ucraina din cauza conflictului armat, este mecanismul protecției temporare.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne este în proces de definitivare a proiectului privind acordarea protecției temporare. Cu această ocazie, a avut loc o ședință de lucru cu instituțiile implicate în proces, pentru a discuta aspectele importante de definitivare și îmbunătățire, precum și pentru identificarea și stabilirea resurselor financiare pentru implementarea acestui proiect.

Menționăm că introducerea protecției temporare va fi în beneficiul persoanelor strămutate şi ale altor persoane care au nevoie de protecție, precum și în beneficiul Republicii Moldova, întrucît drepturile aferente protecției temporare reduc necesitatea persoanelor strămutate de a solicita imediat azil și diminuează astfel riscul copleșirii sistemului național de azil, deoarece se reduc formalitățile de înregistrare și documentare ca urmare a urgenței situației.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?