Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Mafia din Ecuador s-a revoltat: crime, explozii, împușcături

10 ian. 14:45   Externe
3453 0

Mafia ecuadoriană a răspuns la starea de urgență declarată de președinte prin revolte și confruntări în întreaga țară.

Bandiții din cartelul drogurilor au preluat controlul asupra unui post de televiziune în direct, au luat ostatici cîțiva polițiști și au organizat revolte în închisori.

Cel puțin 10 persoane, printre care doi ofițeri de poliție, au fost ucise în revoltele din Guayaquil și din orașul vecin Nobol, din Ecuador. Despre acest lucru a anunțat poliția națională pe rețeaua de socializare X pe 10 ianuarie: "În Nobol, provincia Guayas, doi dintre camarazii noștri au fost uciși în mod josnic de infractori înarmați", se arată în mesaj.

În reportajul său, BBC precizează că, cu o zi înainte, după dispariția din închisoare a liderului uneia dintre grupările mafiote, noul președinte al Ecuadorului, Daniel Noboa, a declarat 22 de grupări mafiote drept organizații teroriste și a menționat că țara se află într-o stare de conflict armat intern. El a declarat în țară stare de urgență. Starea de urgență include, printre altele, împuterniciri extinse pentru poliție și armată, interzicerea adunărilor publice și starea de asediu.

Marți, mai multe persoane înarmate și mascate au luat cu asalt studioul postului de televiziune TC TV din orașul portuar Guayaquil în timpul unei transmisiuni în direct. Aceștia au ordonat personalului canalului să stea la podea; în spatele ecranului se puteau auzi focuri de armă și țipete. Emisiunea a fost întreruptă în scurt timp. Bărbații înarmați au părăsit ulterior clădirea postului de televiziune, iar la scurt timp poliția a anunțat că au fost arestați cu toții și a publicat fotografii cu persoane întinse pe podea cu mîinile legate. Șeful poliției ecuadoriene, Cesar Zapata, a declarat reporterilor că au fost reținute 13 persoane și că acestea aveau în posesie mai multe arme de foc, două grenade și explozibili.


Potrivit presei ecuadoriene și internaționale, în zilele de luni și marți, în diferite regiuni ale țării, inclusiv în capitala Quito, au fost luați ostatici cel puțin șapte ofițeri de poliție ecuadorieni. În orașul Cuenca, atacatori neidentificați au aruncat o bombă artizanală asupra unui camion militar. În provincia Esmeralda, poliția a declarat că dispozitive explozive au fost folosite de trei ori. Explozii au răsunat și în alte cîteva locuri din Ecuador. În mai multe orașe, bandiții au dat foc la mașini.

Potrivit autorității penitenciare din Ecuador, SNAI, revolte au izbucnit în închisorile din șase din cele 24 de provincii ecuadoriene, iar în unele cazuri directorii au fost luați ostatici. Forțele speciale ale poliției și armata au fost nevoite să reprime revoltele din închisorile din provinciile El Oro, Loja, Chimborazo, Sotopashi, Asuay și Pichincha. Ulterior, armata a publicat fotografii cu prizonieri pe jumătate dezbrăcați, înconjurați de soldați în curțile închisorilor. Dintr-o închisoare din Anzi au evadat marți treizeci și doi de prizonieri, printre care liderul mafiei Los Lobos, Fabricio Colón Pico. Acesta a fost arestat vineri fiind acuzat de organizarea asasinării procurorului general al țării. 20 dintre evadați au fost prinși rapid, dar restul, inclusiv Pico, sînt în continuare evadați.

Guvernul peruan a declarat marți stare de urgență la granița de nord cu Ecuador. Premierul Alberto Otarola a explicat că militarii vor fi trimiși la graniță pentru a-i ajuta pe polițiști. Otarola nu a precizat exact cîți militari vor fi mutați în nord. Vecinii se tem că ecuadorienii se vor refugia la ei pentru a scăpa de revolte și fărădelegi.

Bande înarmate s-au infiltrat în Universitatea din Guayaquil, în Ecuador, în încercarea de a pune mâna pe studenți și profesori, a anunțat presa locală. Unele media au scris că 50 de studenți au fost uciși. Cu toate acestea, potrivit Reuters, Universitatea din Guayaquil a declarat că informațiile privind pătrunderea infractorilor în incinta sa sînt false, în ciuda afirmațiilor și a videoclipurilor de pe rețelele de socializare.

Pe străzile din Ecuador au avut loc ciocniri între forțele de ordine și bandiți și schimburi de focuri. Se știe că bandiții au preluat controlul asupra secțiilor de poliție, școlilor, universităților și chiar metrourilor.

Cotidianul britanic Financial Times notează că mafia a început să înflorească în Ecuador în timpul președintelui de stînga Rafael Correa, care a condus în perioada 2007-2017. În timpul acestuia, autoritățile au trecut cu vederea traficul de droguri prin porturile ecuadoriene din Pacific, preocupate în principal de reducerea infracțiunilor violente din țară. Dar traficul de droguri a fost urmat de banditism, iar succesorii lui Correa nu au avut succes în lupta împotriva acestuia.

0
0
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?