COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

Madridul nu va accepta niciodată un referendum pentru autodeterminarea Cataloniei

1 iul. 2021,, 00:00   În lume
1432 0

Socialiştii aflaţi la guvernare în Spania nu vor accepta niciodată un referendum privind autodeterminarea în Catalonia, o revendicare centrală a separatiştilor catalani cu care Madridul urmează să reia negocierile în septembrie, a declarat miercuri premierul spaniol, Pedro Sanchez.

"Nu va exista un referendum de autodeterminare", a declarat Sanchez în faţa Camerei Deputaţilor, asigurînd că Partidul Socialist, al cărui secretar general este, "nu va accepta niciodată acest tip de derivă".

Pentru ca un referendum de autodeterminare să poată fi organizat trebuie ca "cei care îl apără să reuşească să convingă 3/5 din această cameră, astfel încît articolul 2 din Constituţia spaniolă să poată fi modificat. Şi apoi spaniolii să ratifice această modificare printr-un referendum", a subliniat el.

O astfel de reforma a Constituţiei este imposibilă, întrucît primele trei forţe politice din Cameră (socialiştii, conservatorii Partidului Popular şi extrema dreaptă din Vox) i se opun.

Aceste declaraţii ale lui Pedro Sanchez intervin a doua zi după prima sa întîlnire oficială cu noul lider regional catalan, separatistul moderat Pere Aragones.


Acesta din urmă a anunţat la sfîrşitul întîlnirii că dialogul dintre Madrid şi separatiştii catalani, destinat să găsească o ieşire din criză în Catalonia, se va relua în a treia săptămînă a lunii septembrie, scrie Agerpres.

Principala cerere a separatiştilor este organizarea unui referendum de autodeterminare în această regiune bogată din nord-estul Spaniei, cu o populaţie de 7,8 milioane de locuitori.

În octombrie 2017, guvernul regional separatist al lui Carles Puigdemont a organizat un referendum, în pofida opoziţiei din partea guvernului central şi a interzicerii sale de către justiţiei, urmat cîteva săptămîni mai tîrziu de o declaraţie unilaterală de independenţă.

Guvernul spaniol, pe atunci în mîinile conservatorilor, a reacţionat prin destituirea guvernului regional şi plasînd regiunea sub tutelă.

Această tentativă de secesiune a fost una dintre cele mai grave crize politice prin care a trecut Spania de la sfîrşitul dictaturii franchiste în 1975.

Într-un gest de "reconciliere", guvernul lui Pedro Sanchez i-a graţiat săptămîna trecută pe cei nouă lideri separatişti care au fost condamnaţi la pedepse de la 9 la 13 ani de închisoare pentru rolul lor în tentativa de secesiune.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X