Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Lupii mutanți din Cernobîl amenință Europa

4 iul. 2018,, 22:31   Externe
6009 0

Lupii gri din zona radioactivă din jurul sitului dezastrului de la Cernobîl încep să iasă în restul lumii, ridicînd posibilitatea că vor răspîndi genele mutante cauzate de radiaţii, conform unui nou studiu condus de Michael Byrne de la Universitatea Missouri din Columbia.

În 1986, exploziile au distrus un reactor la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina de astăzi, eliberînd o cantitate de material radioactiv de 400 de ori mai mare ca cea de la Hiroshima, conform International Atomic Energy Agency.

După explozie, nu a fost clar nivelul de contaminare al zonei din jur, astfel că autorităţile au declarat o zonă arbitrară cu diametrul de 30 km ca fiind zona interzisă publicului. Oamenilor le este încă interzis să locuiască în „zona de excludere”, deşi acum este deschisă pentru turism, potrivit Live Science.

Numeroasele investigaţii cu privire la efectele contaminării mediului au ajuns la rezultatele contradictorii. Deşi unele studii au arătat că viaţa animalelor şi a plantelor a suferit, altele au descoperit că această viaţă a prosperat, cel mai probabil pentru că zona de excludere - lipsită de viaţă umană - a devenit o rezervaţie naturală.

În special, populaţia de lupi gri a înflorit, „avînd o densitate de şapte ori mai ridicată decît populaţiile din rezervaţiile înconjurătoare”, a precizat Byrne. Acum, pentru prima dată, „am găsit un lup tînăr care a părăsit zone de excludere”.


Savanţii au monitorizat 14 lupi gri din zona bielorusă de excludere - 13 adulţi cu vîrste de peste doi ani şi un mascul juvenil de 1-2 ani - cu ajutorul unor zgarde cu GPS. „Nu existau lupi care luceau, toţi avea patru picioare, doi ochi şi o coadă”, a adăugat Byrne.

Cercetătorii au aflat că deşi adulţii au stat în zonă, lupul tînăr s-a plimbat de multe ori în afara limitelor la trei luni după ce savanţii au început să-i monitorizeze mişcările. Într-o perioadă de 21 de zile, animalul a ajuns chiar şi la 300 km de zona de excludere.

Din cauza unei defecţiuni la GPS-ul lupului, cercetătorii nu au putut vedea dacă animalul s-a întors în zona de excludere sau dacă a rămas afară permanent.

Aceste descoperiri „reprezintă prima dovadă a unui lup care iese din zona contaminată”, a afirmat Byrne. „În loc să fie o gaură neagră ecologică, zona de la Cernobîl poate fi o sursă de animale sălbatice care pot ajuta populaţiile din regiune. De asemenea, aceste descoperiri se pot aplica şi altor specii”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?