COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6860

Lukașenko va schimba politica externă din cauza "hărțuirii cu sancțiuni" a Belarusului

20 iul. 13:45   În lume
1422 3

Campania electorală 2020 și "hărțuirea cu sancțiuni" a Belarusului care a urmat, au arătat clar că strategia de politică externă are nevoie de schimbări serioase, a declarat președintele Alexandr Lukașenko. Despre acest lucru a anunțat canalul Telegram "Пул Первого", apropiat serviciului său de presă.

"Trebuie să înțelegem clar ce se întîmplă în jurul nostru, care este locul nostru în acest sistem de coordonate în schimbare rapidă, cît de repede și profesional sîntem capabili să ne adaptăm", a explicat el.

Lukașenko a adăugat că Belarus trebuie să răspundă provocărilor și amenințărilor moderne.

Anterior, Lukașenko a numit sancțiunile occidentale drept o încercare de a "pune laba" pe resursele din Belarus și Rusia. Cele două țări ar trebui să elaboreze în curînd un plan comun pentru a contracara restricțiile.

Înainte de aceasta, a devenit cunoscut faptul că Belarus intenționează să finalizeze integrarea economică cu Rusia pînă la 1 ianuarie 2022. În special, se planifică crearea unor piețe comune pentru resursele energetice și transport, unificarea legislației fiscale și vamale, precum și trecerea la o politică industrială și agricolă unificată.


În 2019, cînd s-a planificat inițial finalizarea integrării, în Belarus au avut loc o serie de proteste împotriva aprofundării cooperării cu Rusia. La acea vreme, Lukașenko a declarat în repetate rînduri despre necesitatea de a urmări o politică multi-vector și de a construi o țară independentă. El s-a plîns regulat pe "obiceiurile imperial " ale Rusiei, criticînd proiectul de integrare în cadrul Statului Unional. Demonstrațiile au continuat pînă la alegerile prezidențiale din august 2020, cînd au început protestele în masă împotriva regimului Lukașenko.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽