Criza energetică stiri: 782
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Lukașenko a scris o scrisoare secretarului general al ONU. Ce se spune în ea?

23 mai. 16:00   Război în Ucraina
1823

Președintele Belarusului a adresat o scrisoare secretarului general al ONU, António Guterres. Reprezentantul Permanent al Republicii la ONU, Valentin Rybakov, a transmis mesajul către Secretarului General, informează BelTA.

Lukașenko scrie că Belarus susține în mod constant consolidarea securității regionale și globale și a devenit primul stat care a renunțat din proprie inițiativă la armele nucleare. Minskul s-a opus extinderii NATO, „care și-a pierdut natura defensivă după prăbușirea Pactului de la Varșovia” și a propus reluarea „dialogului internațional larg privind consolidarea măsurilor de creștere a încrederii, securității și cooperării în Europa (Helsinki-2)”.


„Din păcate, în sens fundamental, nu am fost auziți. Arhitectura de securitate din Europa a eșuat. Nedorința țărilor occidentale de a lucra la întărirea securității comune și indivizibile, lipsa de respect pentru interesele legitime și ignorarea preocupărilor altor parteneri, în primul rînd ale Rusiei, au dus mai întîi la războaie comerciale, economice și informaționale, iar apoi au provocat un conflict fierbinte pe teritoriul Ucrainei”, spune Lukașenko.

Potrivit acestuia, Belarus este interesat de o soluționare rapidă a situației. „Nu sîntem agresori, așa cum încearcă să ne prezinte unele state. Belarus nu a fost niciodată inițiatorul cărorva războaie sau conflicte. Dar nici trădători nu sîntem. Onestitatea și decența în relații sînt importante pentru noi”, a declarat Lukașenko.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав