TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Lukașenko a dispus schimbarea conducerii aparatului de securitate din Belarus

Preşedintele Belarus, Alexandr Lukaşenko, l-a înlocuit joi pe ministrul de interne şi a numit în funcţii trei responsabili în domeniul securităţii cunoscuţi pentru duritate, transmite Reuters.

Ivan Kurbakov, care a condus represiunea împotriva protestatarilor ca şef al poliţiei din Minsk, a fost numit ministru de interne în locul lui Iuri Karaev, transmite agerpres.ro.

Fostul ministru este unul din noii asistenţi ai şefului statului şi ‘inspectori’ desemnaţi responsabili pentru trei regiuni ale ţării – Minsk, Brest şi Grodno. Ceilalţi doi sînt fostul viceministru de interne Alexandr Barsukov şi Valeri Vakulcik, care a condus timp de opt ani serviciul naţional de securitate.

Regiunile Brest şi Grodno se află în vestul ţării, în apropiere de graniţele cu state membre ale NATO. Lukaşenko a susţinut de mai multe ori că Alianţa Nord-Atlantică şi Occidentul alimentează revolta din Belarus, iar în septembrie a organizat exerciţii militare împreună cu Rusia.

Adresîndu-li-se oficialilor nou numiţi, preşedintele a arătat că ei vor merge în regiuni importante ale ţării, „în legătură cu evenimentele care s-au produs şi care încă nu s-au încheiat – încă nu ştim la ce vor duce”. „De ce voi? sînteţi militari, cunoaşteţi multe lucruri, nu mai e nevoie să fiţi pregătiţi şi instruiţi”, le-a spus el.


Reuters apreciază că remanierea este cel mai recent efort al lui Lukaşenko de a întări securitatea şi de a-şi consolida puterea, după 12 săptămîni de manifestaţii împotriva sa; şeful statului este contestat de opoziţie şi de demonstranţi după scrutinul din 9 august, în urma căruia a fost reales în ciuda acuzaţiilor de fraude electorale.

Forţele de securitate belaruse au arestat pe parcursul protestelor peste 16.000 de oameni. Anchetatori ai ONU au raportat mai multe cazuri de bătăi grave şi tortură. Fostul ministru Karaev a respins acuzaţiile şi a susţinut că poliţia din Belarus este printre cele mai umane forţe de ordine din lume.

Potrivit Reuters, poziţia lui Lukaşenko pare mai solidă după ce apelul la grevă generală lansat săptămîna aceasta de opoziţie nu a dus la paralizarea economiei naţionale.

Protestele continuă însă în Belarus, în special în universităţi, iar la fiecare sfîrşit de săptămînă ies în stradă zeci de mii de manifestanţi care doresc căderea regimului instaurat acum 26 de ani.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load