COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Lucrările de reconstrucție a Catedralei Notre Dame, amînate. Motivul

Lucrările de reconstrucție a Catedralei Notre Dame, amînate. Motivul

Lucrările de reconstrucție la Catedrala Notre-Dame din Paris vor începe cel mai devreme peste nouă luni.

Imediat după incendiul devastator care a distrus o mare parte din acoperișul celebrului monument, președintele Emmanuel Macron anunța încrezător că, în maximum cinci ani, nu va mai exista nicio urmă a dezastrului.

Acum, la trei luni de la tragedie, muncitorii încă adună resturile afectate de flăcări.

În plin sezon estival, cei care vizitează Parisul țin morțiș să-şi facă o poză în fata vestitei Catedrale Notre Dame. Totuşi, în fotografiile lor Catedrala arată mai degrabă a şantier decît a ceea ce era odată un monument impunător. Accesul în zonă este limitat şi puţini sînt cei care sînt lăsaţi să treacă pragul edificiului. Undă verde au doar inginerii care poartă costume speciale şi echipament de protecţie. Sînt luate astfel de măsuri pentru că încă există pericolul să cadă tot felul de resturi de pe acoperiş. Lemnele care înveleau partea superioară a construcţiei şi au rezistat flacărilor se află în acelaşi loc.


Drept urmare, există riscul ca greutatea lor să apese foarte mult şi să ducă la prăbuşirea acoperişului. Deocamdată, muncitorii au pus sub șarpantă nişte piese de rezistență realizate din lemn. Dar despre următoarele lucrări de reconstrucţie nu se ştie încă nimic.

Jim Bittermann, corespondent CNN: „De fapt, lucrările de restaurare la catedrala Notre Dame nu au început pînă acum. Ar mai putea trece alte nouă luni sau mai mult pînă cînd se va da startul. Arhitectul-șef spune că în prezent clădirea este într-o stare atît de fragilă încît s-ar putea prăbuși.”

Inginerii francezi spun că trebuie realizate anumite teste pentru a se vedea dacă pereţii catedralei sînt complet uscaţi. Numai aşa se poate şti ce greutate pot suporta. Chiar şi aşa, muncitorii declară că termenul limită de cinci ani, dat de preşedintele Macron, va fi respectat.

Jean Michel Guilment, inginer șef: „Cred că dacă mobilizezi foarte multe echipe și companii foarte mari, proiectul poate fi realizat. E posibil, dar nu trebuie să pierdem timpul.”

Cît despre operele de artă aflate în interiorul catedralei, multe dintre ele au fost salvate. Momentan sînt păstrate la Muzeul Luvru. Iar vitraliile ferestrei centrale au fost date jos pentru a fi curăţate.

Lîngă catedrală există un loc special unde au fost adunate toate resturile construcţiei care au putut fi recuperate. Muncitorii le-au numerotat pentru a indica locul în care au fost găsite. Dar, deodamdată, nimeni nu ştie exact unde şi dacă vor mai fi amplasate.

Incendiul din 15 aprilie a distrus acoperişul catedralei ce a fost construită în secolul al 19-lea şi flesha monumentului, în pofida eforturilor depuse de sute de pompieri parizieni.

Focul a izbucnit în timpul unor lucrări de reconstrucţie, iar cauza ar fi fost un scurtcircuit. Sute de milioane de euro au fost donaţi pentru refacerea edificiului.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load