COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Londra vrea o nouă amînare a Brexit

Londra vrea o nouă amînare a Brexit

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a trimis la Bruxelles cererea de prelungire a termenului pentru Brexit, a anunţat la miezul nopţii de sîmbătă, pe Twitter, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tusk a precizat că va consulta şefii celorlalte 27 de state membre ale Uniunii Europene cu privire la răspunsul pe care să îl ofere Marii Britanii.

„Cererea de prelungire tocmai a ajuns”, a scris Tusk. „Voi începe acum consultarea liderilor Uniunii Europene legat de cum să reacţionăm”.


Conservatorul Johnson era obligat să ceară o extindere a termenului ieşirii Marii Britanii din UE după ce Parlamentul de la Londra a aprobat sîmbătă un amendament care amîna votul acordului privind Brexitul pe care prim-ministrul l-a negociat la Bruxelles.

Potrivit presei britanice, Boris Johnson a trimis în total 3 scrisori: o copie nesemnată cu textul legii de prorogare, pentru a pune responsabilitatea pe umerii Parlamentului, o notă tehnică şi o scrisoare către Tusk care a fost semnată şi în care a transmis că prorogarea reprezintă o greşeală.

În ultima, îşi arată încrederea că săptămîna viitoare ar putea fi aprobată legislaţia necesară pentru ca Brexitul să aibă loc înainte de 31 octombrie şi că o întîrziere ar fi „dăunătoare” pentru Londra şi Bruxelles.

Sîmbătă, în Parlamentul britanic a fost dezbătut noul acord la care Johnson a ajuns cu UE. Parlamentarii au căzut de acord ca Johnson să ceară o prelungire a termenului pentru Brexit.

Amendamentul, introdus de independentul Oliver Letwin, a fost aprobat în Camera Comunelor cu 322 de voturi (respins de 306 membri ai Parlamentului). Rezultatul votului a fost aplaudat de miile de persoane adunate în centrul Londrei pentru a cere un nou referendum.

Fiind respins acordul, prim-ministrul avea termen pînă la miezul nopţii să trimită solicitarea la Bruxelles ceea ce reprezintă a treia amînare a „divorţului”, în virtutea Legii Benn.

Sîmbătă după-amiază, Boris Johnson a transmis parlamentarilor britanici o scrisoare în care le-a spus că o prorogare nu este soluţia crizei.

„Săptămîna viitoare, acest Guvern va introduce legislaţia necesară pentru a ieşi din Uniunea Europeană cu noul nostru mare acord pe 31 octombrie”, a scris Johnson.

Amendamentul aprobat sîmbătă este gîndit să funcţioneze ca garanţie de securitate în cazul în care negocierea parlamentară a legii Brexitului nu se va încheia pînă pe 31 octombrie şi să fie evitată o ieşire fără acord a Marii Britanii din UE.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load