COVID-19 în MOLDOVA

Lituania va relaxa restricţiile de intrare pentru cetățenii belaruşi

Lituania va relaxa restricţiile de intrare pentru cetățenii belaruşi

Lituania va relaxa restricţiile de intrare pentru belaruşi, în timp ce această ţară este cuprinsă de proteste după alegerile sale prezidenţiale contestate şi represiunea violentă de către poliţie, relatează joi dpa.

"Cetăţenii din Belarus care vin din motive umanitare pot intra în Lituania", a declarat prim-ministrul Saulius Skvernelis miercuri, potrivit unui material radiofonic.

Ministrul de interne Rita Tamasuniene a sugerat anterior la o reuniune a cabinetului că belaruşii ar trebui adăugaţi la o listă de ţări exceptate de la controalele stricte la frontieră în vigoare din cauza pandemiei de coronavirus.


Modul specific în care vor funcţiona normele de relaxare va fi stabilit joi, potrivit unui purtător de cuvînt al guvernului.

"Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi responsabilitate. Reacţia iniţială a capitalelor europene este cel puţin dezamăgitoare. Noi, vecinii cei mai apropiaţi, am fost ca întotdeauna primii care au reacţionat", a spus Skvernelis. El a cerut de asemenea sancţiuni ale UE împotriva conducerii de la Minsk.

Rezultatele oficiale îl arată pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de peste 25 de ani, cîştigător al scrutinului, autorităţile electorale declarînd că el a obţinut 80% din voturi în alegerile din weekend. Protestatarii îl acuză pe Lukaşenko de fraudarea votului pentru a cîştiga un al şaselea mandat consecutiv.

Contracandidata sa, Svetlana Tihanovskaia, în vîrstă de 37 de ani, a plecat în Lituania după alegeri.

Preşedintele Lituaniei Gitanas Nauseda a cerut autorităţilor belaruse "în primul rînd, detensionarea imediată a situaţiei şi oprirea utilizării forţei brutale împotriva poporului lor şi în al doilea rînd, eliberarea tuturor protestatarilor reţinuţi şi oprirea persecuţiei acestora", potrivit unui comunicat al biroului său miercuri, scrie agerpres.ro.

Nauseda a mai spus că Vilnius aşteaptă ca Minskul să înceapă un dialog cu cetăţenii săi.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load