COVID-19 în MOLDOVA

Libanul a extins cu o lună starea de urgenţă pentru Beirut

Libanul a extins cu o lună starea de urgenţă pentru Beirut

Autorităţile libaneze au anunţat luni seară că extind cu o lună starea de urgenţă impusă în capitala Beirut, unde a fost declarată la scurt timp după exploziile din 4 august care au distrus o mare parte din oraş. Luni, bilanţul deceselor provocate de deflagraţie a ajuns la 180, relatează TVE, citat de News.ro.

Starea de urgenţă a fost extinsă pînă pe 18 septembrie, a anunţat biroul prim-ministrului în funcţiune Hasan Diab. Decizia a fost luată de preşedintele republicii, Michel Aoun, şi de şeful Executivului.

Parlamentul libanez a aprobat pe 13 august starea de urgenţă pentru Beirut, declarată de Guvern după catastrofa provocată de explozia a 2 750 de tone de nitrat de amoniu care se aflau de şase ani într-un depozit din portul oraşului.


Libanul se află, de asemenea, în stare de urgenţă începînd din 15 martie din cauza pandemiei de Covid-19. În urma incidentului din 4 august, numărul de cazuri de infectare a crescut. Ministerul Sănătăţii a anunţat luni 456 de noi cazuri de infectare, cel mai mare număr înregistrat din 21 februarie. În total, în Liban au fost raportate 9 337 de contaminări şi 105 decese asociate bolii.

Luni, autorităţile libaneze au anunţat că numărul persoanelor decedate în urma exploziilor a ajuns la 180, iar echipele de căutare continuă să lucreze pentru recuperarea cadavrelor în epicentrul deflagraţiei. În urmă cu o săptămînă s-a renunţat la ideea că ar exista supravieţuitori în zona exploziei şi în împrejurimi.

Peste 6 000 de oameni au fost răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, număr care nu a mai fost actualizat de cîteva zile, iar peste 30 de persoane continuă să fie date dispărute.

Săptămîna aceasta, la cererea autorităţilor libaneze, în capitală urmează să ajungă o echipă a FBI pentru a participa la cercetări. Experţi din ţară şi din străinătate şi mai multe organizaţii au solicitat să fie întreprinsă o anchetă internaţională.

Cel puţin 600 000 de copii au fost afectaţi de exploziile din Beirut, fie direct, fie aflîndu-se acum în stare de şoc, a precizat luni Ted Chaiban, directorul Unicef pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Menționăm că explozia care a zguduit portul din Beirut, capitala Libanului, a avut loc acum două săptămîni, la data de 4 august 2020.

Exploziile violente s-au resimțit la 240 de kilometri, pînă în Cipru, iar unii dintre locuitorii insulei mediteranene au crezut că este vorba de un cutremur.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load