COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Letonia aprobă naturalizarea automată a copiilor ai căror părinți nu au cetățenie

Letonia aprobă naturalizarea automată a copiilor ai căror părinți nu au cetățenie

În Letonia, descendenţi ai cetăţenilor din fosta Uniunea Sovietică care nu au cetăţenie vor fi naturalizaţi în mod automat, relatează dpa.


Parlamentul de la Riga a votat joi pentru acordarea cetăţeniei letone la naştere în cazul copiilor ai căror părinţi nu au cetăţenie. Noul regulament urmează să intre în vigoare anul viitor.

Legea a fost susţinută de majoritatea membrilor coaliţiei de guvernare cu cinci partide, precum şi de opoziţie.

Alianţa Naţională de dreapta, unul dintre cele cinci partide din coaliţia de guvernare, a votat împotrivă.

Aşa-numiţii ''non-cetăţeni'' sînt cei din fosta Uniune Sovietică şi descendenţii lor care după 1991 au rămas în Letonia independentă, în mare parte fiind vorba de etnici ruşi, belaruşi şi ucraineni.

Aceştia au drept de şedere în republica baltică membră a UE, dar nu au cetăţenie letonă şi nici altă cetăţenie. De asemenea, ei au mult mai puţine drepturi decît cetăţenii statului baltic.

În conformitate cu prevederile în vigoare ale legii cetăţeniei, copiii născuţi în Letonia ai căror părinţi nu au cetăţenie şi au pînă în 15 ani trebuie să solicite cetăţenie letonă. Această lege va fi abolită pentru copiii născuţi după 1 ianuarie 2020.

În schimb, nou-născuţii urmează să primească automat un paşaport leton, cu excepţia cazului în care părinţii aplică pentru cetăţenia altei ţări.

Potrivit Oficiului pentru Cetăţenie şi Migraţie, în total 33 de copii au fost înregistraţi ca fără cetăţenie în 2018. În total, aproximativ 230.000 de persoane fără cetăţenie trăiesc în Letonia, ceea ce reprezintă aproape 11% din populaţia de aproximativ două milioane de locuitori.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load