TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Lavrov: Pregătirile pentru retragerea munițiilor din Transnistria ar putea dura mai mult de un an

Lavrov: Pregătirile pentru retragerea munițiilor din Transnistria ar putea dura mai mult de un an

Moscova este gata să continue exercitarea funcţiilor sale de garant în cadrul acordurilor din cadrul reglementării transnistrene. Acest lucru a fost anunțat miercuri de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în urma discuțiilor cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.


„Am discutat subiecte ce vizează reglementarea transnistreană. Am reiterat disponibilitatea FR de a continua să acționeze în calitate de mediator în negocieri și de garant al acordurilor încheiate în vederea implementării și dezvoltării ulterioare a deciziilor luate între Chișinău și Tiraspol în cadrul consolidării măsurilor de încredere, în cadrul promovării unei soluții viabile cuprinzătoare a diferendului de pe Nistru", - a spus Lavrov.


„Salutăm reluarea reuniunilor oficiale programate pentru luna octombrie în formatul „5 + 2” (Moldova și Transnistria sînt părți la conflict, Rusia și Ucraina – garanţi și mediatori, OSCE – mediator, iar SUA și UE au calitatea de observatori). Credem că astfel de întîlniri ar trebui să fie mai frecvente, așa cum s-a convenit la stabilirea acestui format", a adăugat ministrul rus.


Totodată, potrivit ministrului de externe al Republicii Moldova, Chișinăul „mizează pe sprijinul Federației Ruse în eforturile sale de a găsi o soluție politică viabilă pentru problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”. Potrivit lui Popescu, negocierile au remarcat rolul important, care îi revine Federației Ruse alături de alți mediatori, precum și observatori în formatul „5 + 2”.


După cum a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la sfîrșitul lunii august pe pagina sa de Facebook, o nouă întrunire în formatul „5 + 2” va avea loc în perioada 8-10 octombrie.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load