X 
Criza energetică stiri: 1484
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3379

La muzeul Național de Istorie a Republicii Moldova a fost lansată o carte despre refugiați

26 sep. 07:12   Război în Ucraina
1526 0

„One-way Suitecase” („Valiza într-o singură direcție. 20 de povești reale ale refugiaților ucraineni”) este titlul cărții, care a fost lansată la Muzeul Național de Istorie a Republicii Moldova, pe 21 septembrie.

Proiectul a fost implementat de organizația evreiască „Agudat Israel”, care a acceptat și a găzduit peste 25.000 de refugiați ucraineni de diferite naționalități, chiar din primele săptămîni de război. Autoare ale interviurilor sînt jurnalistele Yulia Semeonova (Moldova) și Elena Zadorozhnaya (Germania). Cartea a fost tradusă în engleză de către Natalia Alkhazova (Moldova).

Unul dintre autorii ideii acestei publicații, directorul adjunct al organizației „Agudat Israel”, Mihail Finkel: „Am decis să publicăm cartea în limba engleză special pentru cititorul occidental. Oamenii care trăiesc departe de ostilități, peste ocean, nu înțeleg întotdeauna că războiul nu este doar geopolitică, este o tragedie umană, sînt destine frînte, familii distruse. Am văzut mii de refugiați, care au pierdut totul deodată - case, locurile de muncă și chiar și pe cei dragi. Zeci de voluntari din Moldova, Israel, Germania, au lucrat non-stop, au acceptat nenorocirea refugiaților ca pe a lor, au fost sensibilizați de durerea altuia.”

Rabinul Pinchas Salzman, șeful comunității evreiești „Agudat Israel”, a vorbit la lansare despre modul în care a reușit să rezerveze camere de hotel pentru refugiați, să organizeze mese și îngrijiri medicale, a mulțumit ambasadelor statului Israel și altor țări care găzduiesc refugiați, pentru înțelegere, receptivitate și cooperare.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, aflat într-o deplasare peste hotare în ziua lansării cărții, a ținut, oricum să transmită un mesaj: „One-way Suitcase este un titlu de carte, ce m-a răvășit. O valiză într-o singură direcție. Îmi imaginez această scenă inumana, cand, în friguroasă dimineață a zilei de 24 februarie, bătrîni, mame cu copii mici, au pus în valiză cele mai importante lucruri, dar mai ales - speranța revenirii. Trebuie să citim această carte, pentru că este despre o realitate inimaginabilă pentru secolul XXI, atît de aproape de hotarul țării noastre, punînd atîta lume pe drumul suferinței. Mulțumim autorilor și editurii Cartier pentru aceasta carte, dar și Asociației „Agudat Israel” și rabinului Pinchos Zaltzman pentru susține. Va trimit un buchet de flori albe, în semn de pace, cu speranța că foarte curînd o să apară volumul doi, Return way suitcase!”

La eveniment au participat parlamentari și oficiali guvernamentali, ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic din 10 țări, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав