Kremlinul "regretă" decizia CIO în privinţa sportivilor ruşi exoneraţi de TAS

Kremlinul "regretă" decizia CIO în privinţa sportivilor ruşi exoneraţi de TAS

Kremlinul "regretă" decizia adoptată luni de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), de a interzice participarea la JO de iarnă de la PyeongChang a celor 15 sportivi ruşi suspendaţi pe viaţă pentru dopaj dar exoneraţi săptămîna trecută de Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS), informează agenţiile Reuters şi EFE.


"Regretăm această decizie. Credem că rezoluţia TAS trebuie să-i exonereze de orice suspiciune pe sportivii din Rusia", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În acelaşi timp, el a adăugat că Rusia va menţine contactul cu CIO "pentru a apăra interesele sportivilor săi şi a restabili dreptatea", precum şi pentru a garanta participarea acestora la Jocurile de la PyeongChang.

Cu cîteva ore înainte, Comitetul Internaţional Olimpic anunţase că cei 15 (13 sportivi în activitate şi 2 foşti sportivi, care activează ca antrenori), reabilitaţi de TAS, nu vor fi invitaţi la Jocurile Olimpice de iarnă ediţia 2018, care vor debuta vineri.

Pentru moment, 169 de sportivi ruşi sînt invitaţi oficial la Jocurile Olimpice şi vor fi prezenţi la PyeongChang. Aceştia au fost aleşi după o analiză meticuloasă a comportamentului lor trecut şi prezent, care trebuie să fie cît mai diferit posibil faţă de cel care a condus la suspendarea ţării lor pentru dopaj instituţionalizat.

O comisie de disciplină a CIO a suspendat pe viaţă, în total, 43 de sportivi ruşi, dintre care 42 au făcut apel la TAS, iar 28 dintre aceştia au obţinut anularea totală a sancţiunilor lor în faţa TAS, în timp ce alţi 11 au scăpat la rîndul lor de suspendările pe viaţă, însă le-a fost menţinută interdicţia de participare la Jocurile de la PyeongChang.

La sfîrşitul săptămînii trecute, CIO anunţase că doar 15 dintre cei 28 de sportivi exoneraţi de TAS sînt eligibili pentru participarea la JO de iarnă, însă comisia care a analizat situaţia acestora a decis luni să nu-i autorizeze să ia parte la competiţia de la PyeongChang.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load