Kremlinul a găsit ”soluția”. Administrația prezidențială trece la ICQ

Kremlinul a găsit ”soluția”. Administrația prezidențială trece la ICQ

După ce aplicația de mesagerie Telegram a fost blocată în Rusia, pe motiv că cei care dezvoltă aplicația n-au vrut să dea cheile de decriptare a conversațiilor, administrația prezidențială a decis să ”revină” în trecut și să utilizeze messenger-ul ICQ.


Anunțul a fost făcut de către jurnalistul rus Komsomolskaya Pravda, Dmitri Smirnov, pentru Radio ”Echo Moskvî”. Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a anunțat că deja și-a instalat aplicația și o testează.


Amintim că Rusia a decis să blocheze aplicația Telegram, pentru că cei care dezvoltă aplicația n-au vrut să dea cheile de decriptare a conversațiilor. Astfel, rușii ar fi putut monitoriza orice conversație. Telegram a avea un termen limită pentru 4 aprilie pentru a preda cheile.


Roskomnadzor, autoritatea de reglementare mass-media, a declarat că Telegram nu a respectat cerințele legale ca „distribuitor de informații”. Pavel Chikov, avocatul companiei, a declarat că încercarea oficială de a opri utilizarea aplicației în Rusia a fost „neîntemeiată”. „Cerințele FSB de a asigura accesul la conversațiile private ale utilizatorilor sînt neconstituționale, nefondate, și nu pot fi îndeplinite din punct de vedere tehnic și legal”, a spus acesta.


Aplicația de mesagerie este utilizată pe scară largă în Rusia și în multe țări din Orientul Mijlociu. În 2018, Telegram a anunțat că are peste 200 de milioane de utilizatori activi.


Telegram, prin protocolul de criptare end-to-end, a popularizat securizarea conversațiilor. Între timp, Apple prin iMessage și Facebook prin WhatsApp (și într-o anumită măsură prin Messenger) au trecut la criptarea conversațiilor, informeazăPlaytech.


Popularitatea Telegram a crescut tocmai datorită accentului pus pe criptare. Compania nu poate vedea conversațiile, dar, într-adevăr, poate crea „uși” de acces. Dar dacă ar face asta, ar pierde fix în fața utilizatorilor, care n-ar mai avea încredere în produs.


Telegram a fost creată de Pavel Durov, omul care a creat și rețeaua socială VKotankte în Rusia. Cea din urmă este acum controlată de apropriați ai puterii din Rusia.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load