COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI770 558 INFECTAȚI 288 377(+647)   TRATAȚI 272 677     DECESE 6679(+14)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2922
Puterea stiri: 6766

Klaus Iohannis, printre favoriţi la preluarea funcției de secretar general al NATO

20 iul. 11:00   În lume
1667 3

Președintele României, Klaus Iohannis, este printre favoriţi la preluarea funcției de secretar general al NATO de la Jens Stoltenberg, al cărui mandat se încheie în toamna anuluii viitor. Despre asta scrie portalul european Politico.

Potrivit publicației, Iohannis are avantajul de a fi președintele unei țări membre a NATO care alocă domeniului Apărării cel puțin 2% din PIB, un criteriu important pentru blocul militar.

Acesta mai este și din Europa de Est, o regiune aflată în proximitatea Rusiei, principalul oponent al NATO. Totuși, anume politica dură față de Moscova ar putea fi un impediment pentru Iohannis, întrucât SUA, principala țară membră a blocului militar, încearcă să-şi normalizeze relațiile cu Rusia. În context, unii oficiali, diplomați și analiști spun că ar fi timpul ca în funcția de secretar general al NATO să fie numită o femeie.

Printre favorite se numără Kolinda Grabar-Kitarović, fostul președinte al Croației, Dalia Grybauskaitė, fostul președinte al Lituaniei și Kersti Kaljulaid, actualul președinte al Estoniei. Un alt candidat ar fi fostul premier britanic Theresa May. Mandatul de secretar general al NATO al lui Jens Stoltenberg se încheie în septembrie 2022.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽