Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Klaus Iohannis ar putea deveni secretar general al NATO

23 feb. 08:13   Externe
2862 0

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, au confirmat pentru hotnews.ro surse oficiale.

Informația vine în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Informația privind demersul României a fost publicată inițial, pe Twitter, de corespondenta Bloomberg la Casa Albă.

Propunerile României pentru funcțiile de top la nivel internațional se discută între Administrația prezidențială, Guvern și MAE-ul român.

Administrația Prezidențială din România nu a comentat pînă acum această informație.


Secretarul general al NATO este o personalitate politică (civil) de rang înalt dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post.

Nicio decizie nu este confirmată pînă cînd nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. Poziția a fost deținută în mod tradițional de o personalitate politică europeană de rang înalt.

O funcție importantă pentru Klaus Iohannis a fost invocată și cadrul negocierilor pentru devansarea alegerilor prezidențiale. Liderii PSD și PNL au convenit în discuțiile cu președintele ca prezidențialele să aibă loc în septembrie, cu trei luni mai devreme. Numele președintelui a fost vehiculat și pentru o funcție înaltă la nivel european.

6
3
0
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?