Criza energetică stiri: 780
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Kissinger: „Conflictul din Ucraina va remodela ordinea mondială”

24 mai. 15:30   Război în Ucraina
2106

Conflictul din Ucraina ar putea remodela pentru totdeauna ordinea mondială globală. În același timp, conflictele potențiale în relațiile dintre Statele Unite și China trebuie atenuate, iar interesele comune trebuie urmărite și apărate.

Această opinie a fost exprimată de fostul secretar de stat american Henry Kissinger, care a ținut un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, menționînd potențialele riscuri de conflict și consecințele acțiunilor Occidentului împotriva Rusiei.

Conflictul din Ucraina schimbă totul

Întrebat despre viziunea sa asupra problemelor majore cu care se confruntă lumea astăzi, Kissinger a subliniat că conflictul în curs din Ucraina ar putea schimba lumea așa cum o știm: „Părțile trebuie aduse la discuții de pace în următoarele două luni”, a spus Kissinger.

El notează că „Ucraina trebuia să devină o punte între Europa și Rusia, dar acum, pe măsură ce relațiile sînt reconstruite, s-ar putea să intrăm într-un spațiu în care linia de separare va fi redesenată”.


Kissinger subliniază și pericolul înstrăinării diplomatice a Rusiei de Europa, ceea ce ar putea declanșa un nou Război Rece: „Acum ne confruntăm cu o situație în care Rusia s-ar putea retrage complet din Europa și ar putea căuta o alianță permanentă în altă parte. Acest lucru ar putea duce la distanțarea diplomatică în stilul Războiului Rece, care ne va arunca în urmă cu mai multe decenii. Trebuie să luptăm pentru o pace pe termen lung”.

Escaladarea relațiilor dintre SUA și China

Kissinger a remarcat, de asemenea, importanța tensiunilor tot mai mari dintre SUA și China. În opinia sa, SUA trebuie să-și schimbe abordarea: „Cînd am început să construim relații diplomatice cu China, în anii 1970, am crezut că începem un parteneriat pe termen lung. Era o cu totul altă țară. Astăzi este o putere cu interese economice și strategice semnificative. Modul în care SUA și China își gestionează relația în următorii ani va depinde de răbdarea și diplomația liderilor lor.”

Kissinger a remarcat că potenţialele conflicte dintre SUA şi China trebuie atenuate, iar interesele comune trebuie urmărite şi apărate. „SUA”, spune el, „trebuie să realizeze că competența strategică și tehnică a Chinei a evoluat. Negocierile diplomatice trebuie să fie delicate, informate și orientate spre pace”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав