COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2827
Puterea stiri: 6435
Coronavirus stiri: 7307

Kirghizia își dorește consolidarea parteneriatului militar cu Turcia

10 iun. 16:30   În lume
1134 0

Președintele Kirghiziei, Sadîr Japarov, a declarat în cadrul vizitei sale în Turcia că autoritățile ambelor țări au ajuns la un nivel nou al relațiilor de prietenie, prin urmare în viitor ele prevăd să intensifice coordonarea în domeniul parteneriatului militar. Acest lucru a fost relatat de RIA Novosti cu referire la Serviciul de presă a șefului statului kirghiz.

Potrivit lui Japarov, în primul rînd țările vor consolida cooperarea în domeniul combaterii criminalității informatice, contrabandei, traficului de substanțe narcotice și armament, precum și a migrației ilegale și a terorismului. „Specificînd similitudinea pozițiilor cheie în politica globală și cea regională, șeful statului a reiterat necesitatea consolidării cooperării în domeniul securității”, a comunicat Serviciul de presă.

Totodată, politicianul nu a precizat care pași intenționează să întreprindă părțile pentru consolidarea reciprocă a forțelor armate și care ramuri vor fi abordate în primul rînd. El a specificat, în schimb, că țara are o necesitate strîngentă în ceea ce privește asistența militară tehnică regulată din partea aliaților pentru modernizarea trupelor sale.

Securitatea regională în Asia Centrală este perturbată de conflictul teritorial între Kirghizia și Tadjikistan, din cauza lipsei unei linii de demarcație a frontierelor și a numeroaselor enclave rămase de pe vremea URSS. În zonele disputate, apar adesea conflicte cu privire la pămînt, apă, treceri ilegale ale frontierei și disensiuni interetnice. Ambele țări sînt membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, aliații militari ai Rusiei.

Pe 29 aprilie, pe secțiunea disputată a graniței dintre Tadjikistan și Kirghizia au pornit lupte care au escaladat în pogromuri ale așezărilor kirghize. Apoi părțile s-au acuzat reciproc de provocări. Conflictul nu a putut fi rezolvat timp de cîteva zile. Kirghizia a raportat că, în urma conflictului, din partea ei au fost ucise 34 de persoane.


Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽