Criza energetică stiri: 471
Biden - Putin stiri: 106

Kievul se arată nemulțumit de reacția altor țări la încheierea acordului între Ungaria și Rusia

8 oct. 2021,, 10:30   În lume
2820 4

Kievul consideră semnarea de către Ungaria a contractului pentru livrarea gazului în ocolirea Ucrainei o urmare a materializării riscurilor legate de lansarea Nord Stream 2, însă alți jucători de pe piață nu văd aici niciun pericol, a declarat vicepremierul pentru Integrarea Europeană și Euroatlantică a țării, Olga Stefanișina, într-un interviu pentru publicația Evropeiskaia Pravda, transmite Noi.md cu referire la sputnik.md.

Anterior MAE al Ucrainei a declarat că autoritățile de la Kiev sînt dezamăgite de decizia Ungariei de a semna un contract pe termen lung cu Gazprom pentru livrarea gazului prin ocolirea Ucrainei și consideră că acesta afectează relațiile bilaterale ungaro-ucrainene. Kievul s-a adresat Comisiei Europene în legătură cu acordul dintre Ungaria și Rusia.

Din 1 octombrie Gazprom a stopat tranzitul gazului spre Ungaria prin Ucraina. MAE al Ucrainei declarase că partea ucraineană este gata de negocieri cu Ungaria în această problemă.

“Precedentul ungar este interesant din punct de vedere a faptului că este primul contract, încheiat în ocolirea Ucrainei. E o materializare directă a acelor riscuri care sînt legate de Nord Stream 2, despre care am vorbit mai înainte. Însă, cu regret, nimeni din jucători, în afară de Ucraina, nu califică această situație ca o consecință a activității sistemice a Rusiei. Pentru partenerii noștri acest lucru nu reprezintă o linie roșie”, a declarat Stefanișina.

Potrivit ei, Kievul va discuta această situație cu Germania, SUA, Comisia Europeană, intenționînd, în special, să abordeze subiectul în cadrul consultărilor cu Comisia Europeană, în conformitate cu acordul de asociere.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X