X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Kievul, împreună cu NATO, se pregătește de război pentru Crimeea

3 apr. 2021,, 09:57   Externe
3207 9

Kievul a recunoscut că se pregătește, împreună cu NATO, de un război pentru Crimeea. Despre acest lucru a declarat purtătorul de cuvînt al delegației ucrainene în grupul de contact privind soluționarea situației din Donbas, Alexey Arestovich, într-un interviu acordat presei ucrainene.

Potrivit acestuia, în cadrul exercițiului NATO Defender Europe 2021, va fi elaborată situația confruntării armate, a războiului cu Rusia. Arestovich a menționat că principalul lor obiectiv vor fi Balcanii, Crimeea și teritoriul de mai la nord de ea.

Se remarcă faptul că în mai-iunie va avea loc cel mai mare exercițiu NATO de la Războiul Rece, Defender Europe 2021. Din țările partenere ale Alianței, sînt implicate activ în acestea Ucraina, Georgia și Moldova.

Anterior s-a anunțat că noua strategie militară a Kievului în cazul unui război cu Rusia se bazează pe un algoritm conform căruia conflictul dintre țări începe cu un răspuns la agresiune sau o amenințare la adresa securității militare a Ucrainei. Potrivit publicației "Страна.ua", noua strategie nu prevede în mod explicit că inamicul trebuie să încalce frontiera de stat. Potrivit acestuia, utilizarea armatei și a forțelor speciale este autorizată dacă există "un conflict armat provocat și susținut din exterior pe teritoriul Ucrainei".

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au răcit brusc după reunificarea Crimeei cu Rusia în martie 2014 și începutul conflictului din Donbass în luna aprilie a aceluiași an. O parte din regiunile Donetsk și Luhansk și-au declarat independența. Kievul a încercat să-și reîntoarcă regiunile rebele cu forța, dar fără succes. Ucraina acuză Rusia de agresiune armată și de ocuparea Crimeei și a regiunilor Donbass. Moscova nu se consideră parte la conflict și respinge acuzațiile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?