COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Kievul a aprobat toate legile amnistiei în cadrul acordurilor de la Minsk

Kievul a aprobat toate legile amnistiei în cadrul acordurilor de la Minsk

Amnistia în cadrul acordurilor de la Minsk va deveni posibilă după alegerea autorităților legitime în Donbass, a declarat viceministrul MAE al Ucrainei Vasili Bodnar.

„Ucraina a adoptat deja toate actele legislative aferente cadrului legal al amnistiei în contextul acordurilor de la Minsk. <...> Acestea pot fi aplicate <...> după restabilirea suveranității Ucrainei. Decizia privind aplicarea sau neaplicarea amnistiei este luată de instanță”, a spus el.
Potrivit lui Bodnar, amnistiei nu vor fi supuse persoanele care au fost găsite vinovate de crime de război, precum și cele implicate în prăbușirea Boeing-ului malaezian la Donețk în 2014.

În septembrie ministrul ucrainean de externe Vadim Pristaiko s-a pronunțat împotriva acordării amnistiei combatanților și a subliniat că autoritățile nu vor fi de acord cu alegerile în condițiile impuse de ei.


Cu toate acestea, acordurile de la Minsk semnate de Ucraina presupun o altă ordine de acțiuni. Conform acordurilor, Kievul trebuie să asigure mai întîi retragerea trupelor (paragraful al doilea al Acordului) și să adopte o lege de amnistiere a participanților la conflict din partea republicilor autoproclamate (paragraful al cincilea).

Apoi urmează eliberarea și schimbul de ostatici și persoanele reținute ilegal pe principiul „toți pentru toți”; restabilirea legăturilor social-economice cu teritoriile necontrolate de Kiev; modificarea Constituției care va preciza statutul special al regiunilor Donețk și Lugansk și dreptul lor la autodeterminare lingvistică; și, în sfîrșit, negocierea și coordonarea cu reprezentanții RPD și RPL a chestiunilor cu privire la organizarea alegerilor locale în cadrul Grupului de Contact Tripartit (al 12-lea paragraf din document).

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load