AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 912
Criza energetică stiri: 740
Preşedintele stiri: 3209

Jumătate din școlile din Franța s-ar putea închide în urma grevei profesorilor

14 ian. 21:00   Război în Ucraina
1750 0

Zeci de mii de profesori din Franța organizează o grevă națională care ar putea să ducă la închiderea a jumătate din toate școlile franceze. Aceștia protestează împotriva „strategiei haotice” anti-COVID-19 implementate de guvernul de la Paris, informează BBC, citat de Digi24.

Greva profesorilor francezi ar putea fi cea mai mare din ultimele decade. 11 sindicate ale profesorilor, părinților și a altor cadre didactice au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirile față de politicile anti-COVID ale guvernului, transmite jurnal.md.

Multe din școlile primare au rămas închise joi și se așteaptă ca în jur de 75% dintre toți profesorii să participe la grevă. Lor li s-au alăturat și sindicate care reprezintă directorii de școală, inspectorii și alți membrii ai personalului didactic.

Ministerul Educației a oferit cifre mult mai mici, spunînd că doar 40% din învățătorii din școlile primare și 25% dintre profesorii de liceu protestează, potrivit Reuters.

Miniștrii francezi au făcut o prioritate din ținerea școlilor deschise, în ciuda valului recent de cazuri noi care poartă marca Omicron. Profesorii spun că regulile impuse pentru a face față pandemiei care afectează școlile sînt confuze și se schimbă în mod constant.


Franța a fost lovită din greu de valul Omicron, numărul de infectări zilnice ajungînd chiar și la 370.000. Zeci de elevi și profesori sînt trimiși să se testeze în laboratoare și farmacii dacă sînt detectate cazuri pozitive în școala în care învață sau lucrează.

„Extenuarea și exasperarea întregii comunități educaționale au atins un nivel fără precedent”, au declarat în comun cele 11 sindicate care participă la protest. „Responsabilitatea ministrului și a guvernului în această situație haotică este totală, din cauza schimbărilor neîncetate, a protocoalelor irealizabile și a lipsei instrumentelor necesare pentru a garanta că școlile pot funcționa în mod corespunzător.”

Școlile de la Paris au oferit o imagine complicată joi dimineață: unele au fost complet închise, unele doar parțial, iar altele au funcționat normal. Unele școli au fost deschise doar pentru copiii personalului medical, informează Reuters.

„Știu că e greu, dar o grevă nu rezolvă nicio problemă. Nu poți să faci grevă împotriva virusului”, a fost răspunsul Ministrului francez al Educației Jean-Michel Blanquer.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав