Assange a început prin a reflecta asupra „trecerii suprarealiste” de la închisoare la ţinerea unui discurs în faţa comisiei: „Trecerea de la anii de detenţie într-o închisoare de maximă securitate la prezenţa în faţa reprezentanţilor a 46 de naţiuni şi 700 de milioane de oameni este o schimbare profundă şi suprarealistă”. El a vorbit despre experienţa sa „într-o celulă mică”, despre care a spus că este „greu de descris”, notează Noi.md cu referire la mediafax.
„Îţi înlătură sentimentul de sine, lăsînd doar esenţa brută a existenţei. Încă nu sînt pe deplin pregătit să vorbesc despre ceea ce am îndurat, lupta neîncetată pentru a rămîne în viaţă, atît fizic, cît şi mental”, a adăugat fondatorul WikiLeaks.
El a continuat prin a mulţumi Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului şi numeroaselor persoane care au pledat în favoarea sa, dar adaugă că aceste eforturi „nu ar fi trebuit să fie necesare”. „Niciuna dintre declaraţiile, rezoluţiile, rapoartele, filmele, articolele, evenimentele, strîngerile de fonduri, protestele şi scrisorile din ultimii 14 ani nu ar fi trebuit să fie necesare, dar toate au fost necesare, pentru că, fără ele, nu aş fi văzut niciodată lumina zilei”, a spus Assange.
Assange a declarat că a fost încarcerat pentru că „a pledat vinovat pentru jurnalism”: „Am pledat vinovat pentru că am obţinut informaţii de la o sursă şi pentru că am informat publicul despre acele informaţii”. El spune că libertatea presei a fost „subminată, atacată, slăbită” de la prima sa încarcerare şi a reflectat asupra schimbărilor din perioada în care a fost încarcerat, afirmînd că starea libertăţii presei şi a jurnalismului s-a înrăutăţit.
„Văd mai multă impunitate, mai multă secretomanie, mai multe represalii pentru a spune adevărul şi mai multă autocenzură”, a declarat Assange, care a continuat prin a vorbi despre ceea ce l-a inspirat să înfiinţeze WikiLeaks şi despre interpretarea sa a ceea ce au reuşit să facă. Potrivit lui, totul „a pornit de la un vis simplu, acela de a educa oamenii cu privire la modul în care funcţionează lumea, astfel încît, prin înţelegere, să putem aduce ceva mai bun, avînd o hartă a locului în care ne aflăm ne permite să înţelegem încotro am putea merge”.
El a discutat şi despre începuturile presupusei anchete a guvernului american asupra sa şi a WikiLeaks, iar ulterior, a adresat schimbarea guvernului SUA, de la administraţia Obama la cea Trump.
Întrebat dacă se consideră un prizonier politic, Assange a răspuns: „Da, am fost un prizonier politic. Baza politică a actelor punitive ale guvernului SUA împotriva mea a fost legată de publicarea adevărului despre ceea ce a făcut guvernul SUA”. El continuă spunînd că, în cazul său, guvernul SUA a adoptat o „poziţie juridică globală nouă, periculoasă”, conform căreia numai cetăţenii americani au dreptul la liberă exprimare.
Julian Assange a încheiat prin a spune că libertatea de exprimare se află la o „răscruce întunecată”.
„Aş dori să le mulţumesc tuturor oamenilor care au luptat pentru eliberarea mea şi care au înţeles că eliberarea mea a fost cuplată cu propria lor eliberare şi că atunci cînd unul dintre noi cade prin fisuri, destul de curînd, acele fisuri se vor lărgi şi ne vor doborî pe toţi ceilalţi”, a mai spus Assange în discursul său.
Adăuga comentariu