COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 762 106 INFECTAȚI 285 321(+1371)   TRATAȚI 269 685     DECESE 6632(+15)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2918
Puterea stiri: 6762

Jeff Bezos a oferit NASA două miliarde de dolari, dacă-l lasă să construiască o rachetă către Lună

27 iul. 21:30   În lume
1121 0

Miliardarul Jeff Bezos a scris NASA că e dispus să-i acopere datoriile către stat, în valoare de două miliarde, dacă agenţia spaţială americană va acorda companiei sale, Blue Origin, un contract pentru construcția unei nave care să ducă astronauţi pe Lună, transmite Reuters.

Bezos i-a trimis o scrisoare administratorului NASA, Bill Nelson, în care arată că va acoperi absolut toate datoriile fiscale ale agenției, care se ridică la două miliarde de dolari, dacă va permite Blue Origin să se alăture proiectului de proiectare și construcție a unei rachete capabile să ducă echipaj uman pe Lună. În plus, va suporta toate costurile implicate de construcția rachetei.

În aprilie, NASA a acordat companiei spaţiale a miliardarului Elon Musk un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru a construi o navă spaţială care să ducă astronauţii pe Lună începînd cu 2024. Oferta Blue Origin în colaborare cu Lockheed Martin Corp a fost respinsă atunci de NASA.

NASA s-a îndepărtat de strategia sa originală de achiziție cu două surse din cauza unor probleme bugetare pe termen scurt, iar această ofertă elimină acest obstacol.

„Fără concurență, ambițiile lunare ale NASA pe termen scurt și lung vor întîrzia, vor costa în cele din urmă mai mult și nu vor servi interesului național”, a adăugat miliardarul.


Un purtător de cuvînt al NASA a precizat că agenția este la curent cu oferta lui Bezos, dar a refuzat să comenteze scrisoarea miliardarului.

Pe de altă parte, reprezentantul NASA a amintit de protestul Blue Origin, care a acuzat agenția spaţială că a oferit SpaceX un avantaj nedrept, permițîndu-i să își revizuiască prețurile. Decizia în acest caz este așteptată pînă la începutul lunii august.

Oferta lui Bezos a venit la aproape o săptămînă după ce miliardarul a zburat la marginea spațiului la bordul rachetei Blue Origin, o etapă importantă în efortul companiei de a deveni un jucător major pe piața emergentă a turismului spațial.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽