Japonia va cumpăra o insulă pentru antrenamentele militarilor americani

Japonia va cumpăra o insulă pentru antrenamentele militarilor americani

Japonia a anunţat luni că va cumpăra o insulă nelocuită în larg, în partea de sud-vest, la preţul de 132 de milioane de euro, pentru a instala un centru de antrenament pentru armata americană, relatează AFP.


Tokio şi Washington au căzut de acord în 2011 pentru a muta acest centru de formare de piloţi pentru avioane de vînătoare americane în insula Mageshima, situată la circa 30 de kilometri de marea insulă sudică Kyushu.


Vineri a fost încheiat un acord pentru achiziţionarea insulei Mageshima, "după discuţii între Ministerul Apărării şi dezvoltatorul imobiliar care deţine cea mai mare parte din insulă", a precizat purtătorul de cuvînt al guvernului japonez, Yoshihide Suga.


Operaţiunile de antrenament aerian american se desfăşoară în prezent pe insula Iwo Jima, la circa 1.200 km sud de Tokio.


Washingtonul a cerut mutarea, invocînd că Iwo Jima, locul unde s-a desfăşurat o luptă-cheie în Al Doilea Război Mondial, este prea departe de baza militară americană de la Iwakuni (vest) unde sînt staţionate avioanele de vînătoare.


Suga a precizat că centrul de antrenament pentru aterizare va fi construit "la o dată viitoare", adăugînd că nu poate oferi detalii suplimentare din cauză că achiziţia nu este finalizată.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load