AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 50
Cazul Șor stiri: 407
Criza energetică stiri: 727

Japonia şi Australia au semnat un tratat de apărare

7 ian. 03:00   Război în Ucraina
1543

Japonia şi Australia au semnat joi un tratat pentru întărirea cooperării în domeniul apărării, despre care afirmă că va contribui la stabilitatea în regiune.

Înaintea unei convorbiri online cu omologul său japonez, Fumio Keshida, premierul australian Scott Morrison a apreciat că acordul este o "afirmare a angajamentului celor două ţări de a coopera pentru a reacţiona la problemele comune de securitate strategică cu care ne confruntăm şi a contribui la o regiune indo-pacifică sigură şi stabilă". "Acest tratat istoric (...) va crea pentru prima oară un cadru clar pentru interoperabilitatea şi cooperarea mai apropiată între cele două forţe", a declarat Morrison.

Deşi premierul nu s-a referit direct la China că tratatul este o nouă etapă importantă în strîngerea relaţiilor bilaterale dintre Canberra şi Tokyo, în contextul extinderii influenţei militare şi economice a Beijingului.

Japonia şi Australia fac parte, alături de Statele Unite şi India, şi din grupul neoficial cunoscut sub denumirea de QUAD, care a făcut în ultimii ani eforturi de constituire a unei alianţe în faţa a ceea ce consideră o ameninţare chineză pe rutele maritime vitale din Pacific.

În septembrie anul trecut, SUA, Regatul Unit şi Australia au anunţat formarea unei noi alianţe - AUKUS - în cadrul căreia Australia a decis să achiziţioneze submarine americane cu propulsie nucleară, în locul unora franceze. Rezilierea unui contract în valoare de miliarde de dolari cu Franţa a provocat o reacţie extrem de negativă din partea Parisului.

Solicitat să comenteze noul tratat nipono-australian, purtătorul de cuvînt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, declarase miercuri că "schimburile şi cooperarea între state ar trebuie să fie favorabile pentru întărirea înţelegerii şi încrederii reciproce între ţările din regiune (...) nu să fie îndreptate împotriva unei terţe părţi sau să submineze interesele acesteia". "Sperăm că Pacificul va fi un ocean al păcii, nu un loc unde se fac valuri", a adăugat el.

Ali Wyne, analist la firma de consultanţă de risc politic Eurasia Group, consideră că tratatul ar putea întări capacitatea Australiei şi a Japoniei de a efectua exerciţii militare comune cu SUA. "China va vedea probabil o dovadă suplimentară că democraţiile industrializate avansate încearcă să îi împiedice redresarea".

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав