COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3017

Japonia are un nou premier

4 oct. 19:30   În lume
1104 0

Fumio Kishida, liderul Partidului Liberal Democrat (PLD), a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor în Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a parlamentului japonez, în cadrul unei sesiuni speciale a Dietei (parlamentul), convocată luni pentru alegerea noului prim-ministru al ţării, informează Kyodo, Xinhua, France Presse şi DPA, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

În contextul în care coaliţia la guvernare condusă de PLD controlează ambele camere, se aşteaptă ca Kishida, în vîrstă de 64 de ani, să obţină o majoritate de voturi şi în Camera Consilierilor (camera superioară a legislativului).

"Acesta este adevăratul punct de plecare. Voi merge mai departe cu un puternic sentiment de hotărîre, cu o determinare puternică", a declarat el la sediul PLD din Tokyo în timpul dimineţii.

Odată instalat oficial ca nou prim-ministru al Japoniei, Kishida urmează să numească noul cabinet şi apoi va fi inaugurat oficial în cadrul unei ceremonii la Palatul Imperial şi va ţine o conferinţă de presă luni seară.

Primul test major al lui Kishida ca prim-ministru vor fi alegerile generale. El intenționează să organizeze alegerile la 31 octombrie.


Ascensiunea la putere a lui Kishida urmează după victoria sa clară obţinută săptămîna trecută la alegerile interne pentru preşedinţia formaţiunii sale, Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare), care domină viaţa politică japoneză.

Fumio Kishida preia funcţia de nou prim-ministru al Japoniei formînd un cabinet ce va încerca să ţină sub control COVID-19, în timp ce trebuie să relanseze o economie afectată.

Alegerile pentru Camera Reprezentanţilor, cea mai puternică cameră a Dietei, urmează să aibă loc pe 31 octombrie, potrivit unor surse familiare cu chestiunea, mai devreme de prima jumătate a lunii noiembrie, aşa cum se aştepta.

Kishida îl înlocuieşte pe Yoshihide Suga, care a demisionat după puţin peste un an din funcţie pe fondul criticilor legate de răspunsul său la pandemie.

Potrivit unor înalţi responsabili ai PLD, noul prim-ministru intenţionează să dizolve camera inferioară pe 14 octombrie şi să înceapă perioada de campanie pentru alegerile generale la 19 octombrie. Acesta va fi primul test major al lui Kishida în funcţie.

Cu în jur de 60% din populaţia Japoniei complet vaccinată şi cazurile de COVID-19 în declin, sarcina imediată a lui Kishida va fi prevenirea unei alte creşteri a infecţiilor, ridicînd treptat restricţiile privind activităţile sociale şi de afaceri, precum şi redeschiderea frontierei pentru călătorii străini, notează Kyodo.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X