COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6796
Coronavirus stiri: 7616

Italia, prima țară europeană unde certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă

17 sep. 21:00   În lume
1552 0

Toți salariații italieni, fie din mediul privat, fie la stat, vor fi obligați să dețină pașaport sanitar, din 15 octombrie, pentru a merge la serviciu. Guvernul italian a aprobat această nouă măsură, a cărei încălcare poate duce la amenzi de pînă la 1.500 de euro, relatează Agerpres.

„Certificatele verzi vor deveni obligatorii pentru toți salariații, fie că sînt din sectorul public, fie că sînt din sectorul privat. O facem pentru două motive esențiale – să facem aceste locuri de muncă sigure, și pentru ca a noastră campanie de vaccinare să fie și mai puternică”, a spus Roberto Speranza, ministrul sănătății italian.

Astfel, din 15 octombrie și pînă la sfîrșitul anului, toți salariații italieni vor fi nevoiți să arate că fie sînt vaccinați, fie au trecut prin boală, fie au un test negativ anti-COVID făcut recent. Orice angajat care nu prezintă un certificat Covid valid va fi suspendat fără plată după cinci zile, însă nu va putea fi concediat.

Persoanele care vor ignora decretul şi vor continua să meargă la muncă fără să aibă un paşaport sanitar riscă o amendă de la 600 pînă la 1.500 de euro.

Noua regulă face parte din strategia guvernului lui Mario Draghi de a convinge oamenii să se vaccineze şi de a reduce numărul de cazuri COVID într-una dinte cele mai grav afectate ţări de pandemia de coronavirus. Iniţial, acest paşaport a fost creat pentru a facilita călătoriile între statele Uniunii Europene, dar Italia se află printre ţările care l-a impus şi pentru accesul în spaţii precum muzee, săli de fitness sau restaurante. În Romînia, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, în cadrul ședinței de joi, ca certificatul verde să devină obligatoriu în toate zonele unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori.


Nicio altă ţară nu a făcut paşaportul de sănătate obligatoriu pentru toţi angajaţii, Italia devenind astfel o ţară-test pentru această măsură la nivelul întregului continent european.

În ultimele săptămîni au existat proteste sporadice împotriva constrîngerilor în creştere pentru vaccinare, dar majoritatea partidelor politice italiene, precum şi principala federaţie patronală au susţinut această măsură, invocînd speranţa că nu se va mai ajunge la măsuri de lockdown. În timp ce federaţia patronală a apreciat această decizie, sindicatele solicită ca angajaţii care refuză vaccinarea să fie testaţi în mod gratuit.

Autorităţile nu sînt însă de acord cu solicitarea sindicatelor, invocînd faptul că astfel oamenii vor fi încurajaţi să nu se vaccineze. O sursă din guvern, citată de Reuters, a precizat că autorităţile vor rămîne ferme pe această poziţie şi testele nu vor fi gratuite. Preţul maxim impus al unui test pentru adulţi în Italia este de 15 euro, potrivit unei surse guvernamentale.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Ce veți face dacă tariful pentru încălzirea cu gaze va fi extrem de ridicat?
🔽🔽