COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2957
Puterea stiri: 6915
Coronavirus stiri: 7681

Istoria uimitoare a unui bătrîn care strînge de 15 ani sticle aduse de valuri

18 sep. 2020,, 01:30   În lume
2007 1

De peste 15 ani, un malaysian în vîrstă de 74 de ani se dedică unei pasiuni inedite: colindă plajele ţării pentru a recupera sticlele aduse de valuri.

Colecţia sa impresionantă, alcătuită din mii de sticle, a fost transformată într-un muzeu colorat situat la malul mării, relatează AFP, citată de Agerpres.

Tengku Mohamad Ali Mansor s-a dedicat misiunii de a strînge sticlele aduse de valuri pe coastele malaysiene ale Mării Chinei Meridionale. A colectat aproape 9.000 de sticle, pe care le-a expus într-o casă tradiţională, din lemn, transformată în muzeu.

De toate formele şi de toate mărimile, aceste sticle, provenite din lumea întreagă, stau aliniate pe etajere şi pe podea. În două dintre acestea, a găsit şi mesaje: un desen reprezentînd o inimă şi cîteva caractere chinezeşti pe jumătate şterse, iar într-o alta, o hîrtie ruptă, cu un mesaj care nu a putut fi descifrat. ”M-am apucat de strîns sticle ca să curăţ marea”, a explicat, pentru AFP, Tengku Ali, originar din satul Penarik, unde şi-a înfiinţat muzeul, chiar lîngă casa în care locuieşte.

”Vreau ca oamenii să nu se taie în cioburi de sticlă, iar lumea să nu se umple de sticle abandonate”, a spus acesta. În cursul unei plimbări recente, acest fost soldat de confesiune musulmană a spus o rugăciune oprindu-se pentru a ridica de jos o sticlă goală cu dop alb.


După ce a şters-o, a aruncat-o în rucsac. Pasiunea acestui bătrîn sprinten, care are nu mai puţin de 20 de nepoţi, a început în 2005 cînd a văzut nişte copii aruncînd în aer sticle cu ajutorul artificiilor. Îngrijorat că sticla spartă le-ar putea provoca răni, bătrînul le-a propus să le dea bani pentru fiecare sticlă pe care i-o vor aduce. A primit 500. A început apoi să strîngă personal sticlele găsite pe plaje. Mai tîrziu, după ce colecţia a crescut, s-a gîndit să deschidă un muzeu.

Colecţia sa atrage un număr regulat de vizitatori, care au aflat de existenţa muzeului prin intermediul paginii de Facebook. În timpul perioadei de izolare la domiciliu, în prima parte a anului, bătrînul şi-a făcut de lucru lipind cioburi. Le-a asamblat în formă de sticle, în stilul ”kintsugi”, o metodă tradiţională japoneză prin care sînt reparate vase din porţelan şi ceramică sparte cu ajutorul unui lac amestecat cu pulbere. Tengku Ali spune că va continua să strîngă sticle pentru restul zilelor sale. ”Oamenii cred că sînt nebun, dar nu-mi pasă. Allah ştie ce fac. Fac lucrul acesta pentru că iubesc planeta.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽