COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Isterie în Indonezia din cauza alarmelor false de tsunami

Isterie în Indonezia din cauza alarmelor false de tsunami

Circa 135.000 de indonezieni s-au adunat în adăposturi temporare, la două săptămîni după un cutremur care a lăsat în urmă 37 de morți și zeci de răniți, potrivit Agerpres. Oamenii sunt speriați de valul de alarme false, care dau ca sigură producerea unui tsunami. Acum un an, un tsunami provocat de un cutremur de 7,5 grade s-a soldat cu 4.300 de morți.

Guvernul local a declarat stare de urgenţă pînă miercuri în provincia Molucelor, un arhipelag indonezian, unde aproximativ 135.000 de locuitori s-au adunat în adăposturi şi în corturi după puternicul cutremur din 26 septembrie.

Mulţi refugiaţi sînt încă prea speriaţi să se întoarcă la casele lor, după un prim cutremur major, cu magnitudinea 6,5, şi cele peste 1.000 de replici care i-au urmat.


Seismele s-au soldat cu distrugerea a numeroase clădiri din capitala provinciei, Ambon, şi din zonele înconjurătoare, a indicat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor.

Ține de tine să vezi dacă crezi sau nu, dar am vorbit cu un membru al familiei mele şi, se pare, Ambon va fi scufundat în zilele următoare - Unul din mesajele alarmiste răspîndite prin WhatsApp

Panica provocată de aceste replici a fost accentuată de un val de informaţii false transmise prin servicii de mesagerie ca WhatsApp, potrivit cărora un tsunami este iminent, în pofida informaţiilor oficiale care excludeau acest risc.

”Există atît de multe informaţii false despre un mare cutremur, că oamenii sunt speriaţi şi preferă să rămînă în adăposturi”, a declarat Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt la nivel naţional al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

Oficialul a adăugat că şi rezidenţii ale căror case nu au fost deteriorate de cutremur refuză să părăsească adăposturile.

Anul trecut, un tsunam a provocat 4.300 de morți

Seismul, care a provocat şi alunecări de teren, a lăsat în urma sa 37 de morţi, dintre care mai mulţi copii, şi mai multe zeci de răniţi. De asemenea, potrivit autorităţilor, peste 6.000 de locuinţe au fost avariate.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe, format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică), se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică ridicată.

Anul trecut, la sfîrşitul lunii septembrie, un cutremur cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami pe insula Sulawesi, a devastat regiunea Palu, soldîndu-se cu 4.300 de morţi şi dispăruţi.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load