Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Israelul: S-300 siriene au fost puse în alertă - imagini din satelit

7 feb. 2019,, 10:41   Externe
2596 1

O companie israeliană de imagistică din satelit - ImageSat Internaţional (iSi) - anunță că în Siria au fost amplasate trei lansatoare pentru sistemele de rachete de suprafaţă S-300 realizate în Rusia.

"Datorită tensiunii regionale actuale şi a poziţiei detectate a lansatoarelor, este posibil ca acest lucru să indice o creştere a nivelului operaţional, dar în prezent nu este clar de ce un singur lansator este acoperit de o plasă de camuflaj. Situaţia este neobişnuită şi ridică semne de întrebare cu privire la nivelul operaţional al întregii baterii şi în special al lansatorului acoperit şi pliat", a apreciat compania.

Potrivit iSi, presupusul amplasament este situat în nord-vestul oraşului Masyaf.

Nici Rusia, nici Siria nu au comentat încă dezvăluirile.

Israelul şi Siria s-au angajat în mod repetat în atacuri, cel mai recent fiind un bombardament efectuat de aviaţia israeliană, care a durat două zile (20-21 ianuarie), lovind ceea ce Tel Aviv a descris ca fiind ţinte iraniene în vecinătatea Aeroportului Internaţional Damasc.


La începutul lunii octombrie, Rusia a sfîrșit livrarea sistemelor S-300 către Siria, incluzînd patru lansatoare.

Într-un discurs televizat din septembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat "măsuri de îmbunătăţire a securităţii militarilor ruşi în Siria", după ce forţele aeriene israeliene au folosit un Il-20 drept scut în timp ce atacau ţinte siriene.

Şoigu a declarat că Moscova va furniza Damascului sisteme de apărare aeriană S-300 în două săptămîni ca răspuns la rolul jucat de israelieni în prăbuşirea avionului Il-20, care a dus la moartea piloţilor ruşi aflaţi la bord.

Sistemele S-300 reprezintă o problemă deosebită pentru israelieni deoarece singurele avioane de luptă capabile să evite radarele acestora sînt cele de clasă Stealth.

Ca răspuns la evoluţia tensiunilor, Israelul a comandat deja 50 de aparate de vînătoare F-35, deşi producţia de masă a modelului este întîrziată din cauza unor probleme tehnice care trenează de mai mulţi ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?