Israelul a redeschis zona de pescuit din dreptul Fîşiei Gaza

29 apr. 2021,, 22:30   Război în Ucraina
2168 0

Armata israeliană a redeschis joi zona de pescuit din dreptul Fîşiei Gaza, în Marea Mediterană, după trei zile în care a fost închisă ca urmare a continuării tirurilor de rachete lansate către teritoriul israelian, informează AFP.

''În urma consultărilor pe probleme de securitate, s-a decis redeschiderea zonei de pescuit pînă la 15 mile'' marine (aproximativ 28 de kilometri), a indicat într-un comunicat Coordonatorul activităţilor guvernamentale ale Israelului în teritoriile palestiniene (COGAT).

Israelul impune o blocadă terestră, maritimă şi aeriană strictă asupra Fîşiei Gaza, enclavă palestiniană cu două milioane de locuitori, ce este controlată de facto de mişcarea islamistă Hamas de peste un deceniu.

Zona de pescuit autorizată, în afara căreia forţele navale israeliene arestează navele, variază în funcţie de tensiuni.

Un purtător de cuvînt al Hamas, Abdellatif al-Qanou'a, denunţase închiderea zonei de pescuit, măsură pe care a calificat-o drept o ''încălcare flagrantă'' a dreptului pescarilor şi o ''formă de agresiune continuă'' împotriva palestinienilor.

El avertizase Israelul cu privire la ''consecinţele comportamentului său agresiv''.

Începînd de vineri seară pînă luni, 41 de proiectile au fost lansate dinspre teritoriile palestiniene în direcţia Israelului. Atacurile au urmat confruntărilor între israelieni şi palestinieni înregistrate săptămîna trecută la Ierusalim.

Mişcarea palestiniană Hamas a anunţat în august anul trecut o încetare a focului cu Israelul, în urma medierii de către Qatar. Acest acord a fost însă încălcat în mod repetat. Hamas este clasificată drept organizaţie teroristă de Israel, SUA şi Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?