Iranul dorește garanții din partea Europei

Iranul dorește garanții din partea Europei

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a anunţat luni că, în cadrul actualului său turneu diplomatic la Beijing, Moscova şi Bruxelles, va încerca să obţină garanţii din partea semnatarilor acordului privind programul nuclear că 'interesele Teheranului vor fi apărate' după retragerea SUA din această înţelegere, transmite AFP.


''Obiectivul final al tuturor acestor convorbiri este de a obţine asigurări că interesele poporului iranian, garantate prin acord, vor fi apărate'', a declarat Zarif, la începutul unei întrevederi la Moscova cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.


La rîndul său, Lavrov a apreciat că ruşii şi europenii ar trebui să-şi 'apere împreună interesele' legate de dosarul nuclear iranian.


Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, se va întîlni marţi cu miniştrii de externe francez, german şi britanic, pentru a discuta despre acordul nuclear iranian după decizia de retragere anunţată de SUA. Cei patru diplomaţi europeni vor avea ulterior o întrevedere cu ministrul de externe iranian, a anunţat Serviciul European de Acţiune Externă.


Acordul internaţional privind programul nuclear iranian a fost semnat la 14 iulie 2015 de Teheran şi şase mari puteri ale lumii: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania.


Preşedintele american Donald Trump a criticat constant acordul, în care se promite ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a armelor nucleare. Trump a solicitat eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricţii pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecţiile şi limitarea dezvoltării rachetelor cu rază lungă de acţiune de către iranieni. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load